4 умения, на които трябва да се научат децата под

...
4 умения, на които трябва да се научат децата под
Коментари Харесай

4 умения, на които трябва да се научат децата до 3 години

4 умения, на които би трябвало да се научат децата под 3 години, припомнят психолози. Родителите са комплицирани, когато видят, че някой на 2 години може да прави неща, за които не са и мечтали. Не бързайте да вършиме лични заключения за развиването на детето си. Нека да разберем какво в действителност би трябвало да може да прави едно типично тригодишно дете.

4 умения, на които би трябвало да се научат децата до 3 години

Едногодишното бебе е доста друго от детето на година и половина, а тригодишното въобще не е като двегодишното. Малките деца порастват и се развиват бързо, защото мозъкът на тази възраст е еластичен и кадърен да всмуква цялата налична информация.

Детето на тази възраст е интензивно, радостно и любознателно. Всеки ден то прави открития, пробва, пораства и се развива. Просто помислете по какъв начин желаете да поставите главните правила в дома ви, нищо няма да работи, в случай че няма съгласуваност. Но детето всеки ден старателно работи, ще му трябват доста проби и неточности, с цел да се получи резултатът, който търсите. И той го получава!

След няколко месеца детето е изправено пред нова задача – да сглоби вярно „ пирамидата “. Първо огромен пръстен, по-късно междинен, след това дребен. И преминана теста…

Винаги е неочакван оптимизмът на дребните деца и тяхното умеене да се оправят със комплицирани задания. Те в никакъв случай не падат духом, а вървят към задачата си през трудности и провали. Започват да вървят – падат, стават, потеглят, отново падат и стават… Дете под три години не може да бъде пречупено от трудностите, макар обстоятелството, че не съумява в доста неща, то е готово да пробва всеки ден и да получи това, от което се нуждае.

Тригодишното дете прави грамаден скок в развиването си. И ето няколко съществени умения, които би трябвало да се образуват у детето преди тази възраст.

Умение 1: Самостоятелност

До 3-годишна възраст е значимо да позволите на детето да прави доста неща единствено. Необходимо е да го следвате в неговите стремежи.

Например, майките с времето се събират в компания. Мама желае да приказва с приятелите си, а детето да стои на едно място. То обаче има други проекти. За 5 минути то е разгледало всичко, което го интересува – отегчава се, стартира да тегли майка си към себе си, канейки я на ново пътешестване. Мама не е съгласна, детето стартира да се държи инатливо, майката се ядосва подвиква: „ Играй тук, за какво ти донесох толкоз доста играчки, всички деца са тук, а ти все би трябвало да вървиш някъде. “

Колкото повече стремежи са изпълнени преди 3-годишна възраст, толкоз повече фантазии ще има то в зрелост. Когато майката следва детето и го чува, то схваща на подсъзнателно равнище: „ Моите стремежи са скъпи, виждат се, слушат се, извършват се. “

Ако се пренебрегват стремежите на детето и се постановат вашите лични – „ не бий барабана, по-добре да играеш на друго “, тогава детето заключава: „ Нямам право да си поисквам нещо, другите знаят по-добре от мен от какво се нуждая. “

Тогава в живота на възрастен ще му бъде мъчно да откри обичана работа и занятие, което харесва. Колкото повече правилото „ аз самият съм значим “ е в живота на детето, толкоз по-уверено в себе си ще бъде то, когато порасне.

До 3-годишна възраст детето би трябвало да се пробва да се облича, да се мие, да си мие зъбите, да почиства играчките и да се храни единствено. Дайте на детето си оптималната независимост и култивирайте независимостта му. Радвайте се, когато то единствено желае да прави разнообразни неща. Уменията за автономия ще бъдат доста потребни за детето в детската градина. Колкото по-независимо е то, толкоз по-лесно ще се приспособява към ново място и екип.

Умение 2: Комуникация

Децата стартират да приказват по друго време. Някой след година и половина, някой по-близо до три. Родителите ще оказват помощ на детето да проговори. Винаги общувайте с бебето си с елементарни фрази. Колкото по-къси са, толкоз по-добре. Не бърборете, не говорете, дайте време на детето да отговори. Дори детето да не приказва, би трябвало да водите разговор с него. Често майките и бабите водят монолог, без да дават опция на детето да се вклини в него. Задайте на детето къс въпрос – изчакайте отговора. Дори и да мълчи, отново ще отговори нещо: ще покаже с пръст, ще кимне с глава. Можете да говорите с елементарни думи.

Умение 3: Поддържане на играта

До тригодишна възраст майката би трябвало да вкара детето във утопичен свят, където дейностите се развиват за развлечение. Нека във вашата игра една и съща пръчка бъде и въдица, и револвер, и телескоп. Научете детето си да играе!

Покажете му, че ето мечката и кучето са пристигнали на доктор, тъй като ги боли коремът, и ето лекаря, който им дава лекарство. Малките деца, които знаят по какъв начин да играят по този метод, могат да се занимават за 15 минути. В бъдеще, да вземем за пример в детската градина, ще им бъде доста по-интересно от децата, които единствено търкалят колички по пода.

В свободната игра се образуват въображението, усещането, мисленето. Всичко, което прави един човек сполучлив, интелигентен и надарен. За страдание, в този момент доста деца не знаят по какъв начин да играят – ритат топка, търкалят коли, досаждат на родителите си („ Мамо, скучно ми е, дай ми телефона “). Научете детето си да играе!

Умение 4: Мислене

Някои родители дават на децата си таблети с игри, като настояват, че те се развиват по този метод: „ Без игри със пукотевица, единствено игри за развиване! “. Телефон с игри в ръцете на дете под 3 години е закононарушение. Да, комфортно е – къщата е тиха, мама си почива или е заета с работа. Но детето не се развива през това време.

До тригодишна възраст детето би трябвало да бъде научено по какъв начин да сглобява елементарни пъзели от четири и осем елементи. Тези пъзели, които детето събира по телефона, не са подобаващи, те не развиват мисленето. Само същински, картонени картинки ще оказват помощ на детето в развиването на неговите мисловни процеси.

Ето това са 4-те умения, които е добре да възпитате до 3-годишната възраст на детето си, тъй като след това ще е по-трудно. То самото няма да желае да взе участие толкоз интензивно във вашия блян да го научите на потребни привички и умения, които ще му трябват цялостен живот.

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР