4-ти юли е за геополитиката. Много от нас не си

...
4-ти юли е за геополитиката. Много от нас не си
Коментари Харесай

Джордж Фридман: САЩ са геополитически и морален проект

4-ти юли е за геополитиката. Много от нас не си спомнят за какво го честват, други се концентрират върху обстоятелството, че тогава е призната Декларацията за независимостта на Съединени американски щати, което сигурно е един сериозен миг.

Защото това събитие е провокирало война траяла с години. В тази война 5% от белите мъже в дейна възраст в Америка са били убити. Убийствата на дами и на афроамериканските плебеи не са били част от статистиката. Но даже и без тях това е една от най-скъпите войни в американската история.

Съединени американски щати не са капитулирали, просто тъй като е нямало по какъв начин. Всички американци са били имигранти и множеството от тях са напуснали Англия и други европейски страни, с цел да избягат от живота, който са имали в Европа. Но британците се пробвали да вкарат този живот и в колониите си, тъй като е трябвало да управляват благосъстоянието на Северна Америка, с цел да могат да финансират войните си с Франция. Войната траяла 7 години, до момента в който френската флота не пристигнала да бомбардира британците в град Йорктаун, до момента в който в това време американците ги нападат по земя.

В следствие Съединени американски щати излизат от геополитическото въздействие на Европа. Благодарение на тази война правото на живот, свободата и стремежът към благополучие, които са обещани в декларацията, са съумели да бъдат въведени сполучливо в конституцията, близо десетилетие по-късно.

Съединени американски щати са един честен план издигнат върху кураж. Но те са и също по този начин и геополитически план издигнат върху това, което можем да назовем безкрайна война. Може моралният мотив да наподобява безапелационно, а бойците смели, само че тук се нуждаем от един по-широк взор върху бойното поле. /БГНЕС

-------------

Джордж Фридман, „ Геополитикал фючърс “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР