4 начина да избегнем усложнения при IVF процедуриНа все повече

...
4 начина да избегнем усложнения при IVF процедуриНа все повече
Коментари Харесай

Успешно и безопасно инвитро в МЦ “Афродита”

4 метода да избегнем затруднения при IVF процедури
На от ден на ден двойки им се постанова да прибягват до процедури по асистирана репродукция. Важно е тези процедури да се вършат без риск за пациентката. Какво би трябвало да знае всяка една двойка, която е в развой да стартира инвитро процедура, споделя доктор Георги Станулов, акушер-гинеколов в Медицински център " Афродита ".Д-р Станулов е измежду най-известните експерти по асистирана репродукция в България. Работил е дълги години в клиники в Австрия, Англия и Гърция.Той е част от екипа на МЦ " Афродита " - най-големият център за регенеративна медицина в България.По публични данни от Център за Асистирана репродукция, Медицински Център " Афродита ", е ин витро центърът с най-хубава успеваемост, изчислена като брой раждания от инвитро процедури за миналите три години.През 2021 МЦ " Афродита " беше наградена като " Инвитро клиника на годината ". Клиниката има многочислени номинации и награди в страната и чужбина, които са гаранция и знак на качество.
Това са двете условия, с цел да стане една клиника водач в репродуктивната медицина
Успеваемостта е нещо, с което в МЦ " Афродита " се гордеем. Не инцидентно за поредна година сме с най-хубава успеваемост в България. Не по-малко значима обаче е сигурността на процедурите.

Двете най-чести затруднения са хиперстимулацията и многоплодната бременност.

Хиперстимулацията или по този начин наречения Синдром на овариална хиперстимулация е нещо, с което експертът по аситирана репродукция рискува всекидневно да сблъска. Как можем да я избегнем? Има четири съществени метода:

би трябвало да започваме всяка стимулация с оптимални дози. Отдавна се знае, че триумфът при дадена процедура не е право симетричен на броя на извадените яйцеклетки. Безсмислено е да се опитваме да вадим оптималния брой яйцеклетки при дами със непокътнат запас. Освен безсмислено е и рисково, тъй като прекомерно огромният брой извадени яйцеклетки покачва шанса за хиперстимулация, а оттова и потребността от болнично лекуване и затрудненията.

динамично следим по какъв начин пациентката реагира на стимулацията и при потребност понижаваме дозата на медикаментите. Не инцидентно при IVF процедурите се организират няколко ехографски прегледа. Тяхната цел е да приспособяваме лечението съгласно самостоятелния отговор. Както знаем няма два идентични индивида и всеки реагира по друг метод, значимо е това да бъде регистрирано, а не да се работи " на конвейер ".

Имаме разнообразни способи за тригериране. Някои от тях са по-щадящи и се ползват, когато предстоящият рандеман на яйцеклетки е прекомерно огромен, макар ниската и след това понижена доза. С някои типове тригериране безусловно можем да угасим хиперстимулацията.

Замразяването на всички ембриони, по този начин наречената Freeze All тактика е нещо, което може да ни избави от тежките и късните хиперстимулации. Добре знае се, че успеваемостта на размразен ембриотрансфер е даже по-добра от тази на свеж. Не е проблем забременяването да се отсрочи с един месец, изключително в случай че знаем, че това ще понижи до най-малко риска за здравето на пациентката. Естествено, всички желаят резултат незабавно, само че от време на време е по-безопасно да проявим малко самообладание.

Гордея се, че за последните пет години не съм имал нито една тежка хиперстимулация, която да е довела до хоспитализация на пациентка.

Многоплодната бременност е затруднение, което постоянно е подценявано от пациентите, а не рядко и от сътрудниците експерти по асистирана репродукция. Отдавна се знае, че близначната бременност е директно обвързвана с по-голямата периодичност на преждевременните раждания, както и с по-честите случаи на гестационен диабет и прееклампсия.

В сантименталните показа на пациентите близначната бременност от време на време е даже мечтана. Никой не може да отхвърли, че близнаците са сладки, а и бъдещите родители постоянно желаят повече от едно дете. Трябва обаче да отчитаме, че обвързваното с многоплодната бременност прибързано раждане може да докара до тежка инвалидизация и даже гибел на бебето. Какво можем да създадем? Можем да трансферираме по-малко ембриони, а останалите да замразяваме.

Лично аз върша най-вече single ембриотрансфери, доста рядко връщам два и съвсем в никакъв случай три ембриона. Това не понижава успеваемостта ми, само че прави работата ми по-безопасна. А при нас, в Медицински център " Афродита ", задачата ни е да предоставяме съвременна медицина на международно равнище, по този начин че  факторът сигурност за нашите пациенти е най-съществен.

В умозаключение желая да кажа, че е значимо експертът по асистирана репродукция да свърши работата си освен сполучливо, само че и безвредно. Това от време на време постанова, да се прояви известно самообладание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР