4-ма офицери от руското военно разузнаване ГРУ, както и самата

...
4-ма офицери от руското военно разузнаване ГРУ, както и самата
Коментари Харесай

Брюксел санкционира 4-ма руски офицери и самото ГРУ

4-ма офицери от съветското военно разузнаване ГРУ, както и самата работа са глобени от Съвета на Европейския съю поради хакерски атаки срещу Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) и Украйна. Това излиза наяве от Официалния вестник на Европейския съюз. На процедура е приложен Регламент (ЕС) 2019/796 по отношение на ограничаващи ограничения против хакерски атаки, застрашаващи Съюза или неговите страни членки. Въпросният регламент е задължителен и се ползва директно във всички страни членки, което значи и в България.

Според известията в формалния вестник на Европейски Съюз, Алексей Минин взе участие в опит за хакерска атака с евентуално доста влияние против Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) в Нидерландия. Като действен офицер от агентурното разузнаване към Главното ръководство на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация (ГУ/ГРУ) Минин е част от четиричленен екип офицери на съветското военно разузнаване, пробвали се да осъществят през април 2018 година забранен достъп до безжичната мрежа на ОЗХО в Хага, Нидерландия

Опитът за хакерска атака е целял включване посредством хакерска офанзива в безжичната мрежа на ОЗХО, което, в случай че беше съумяло, щеше да наруши сигурността на мрежата и осъществяваните все още следствия от ОЗХО. Нидерландската Служба за военно разузнаване и сигурност (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst – MIVD) прекъсва опита за хакерска атака, с което предотвратява съществени вреди за ОЗХО, написа в известието. 

Същото е записано и за Алексей Сергеевич МОРЕНЕЦ, Евгений Михайлович СЕРЕБРЯКОВ и Олег Михайлович СОТНИКОВ. Всички те са показани като офицери от ГРУ - някои оперативни офицери, други - кибероператори.

Тук става дума за случая с отравянето с новичок на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия през март 2018 година в къща в британския град Солсбъри. Веднага след гръмването на абсурда, Англия изпрати проби тъкмо в ОЗХО. Тогава  Москва съобщи, че ще отхвърли заключенията на Организацията за възбрана на химическите оръжия, в случай че не взе участие в тестванията. Евросъюзът изрази безпокойствие от тази позиция. Вместо да сътрудничи с Организацията, Русия стартира вълна от клевети против държави-членки, което е изцяло недопустимо, се споделя в изказване на Европейски Съюз от това време. По-късно се появиха и известията, че е имало опит за хакерска атака на ГРУ против организацията в Хага в опит за повлияване на резултатите.

Иначе в този момент има наказания и за Главният център за специфични технологии (ГЦСТ) към Главното ръководство на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация (ГУ/ГРУ), прочут още като „ Подразделение 74455 “. Той е разгласен за отговорен за хакерските атаки със доста влияние, задействани отвън Съюза и представляващи външна опасност за Съюза или неговите страни членки, и хакерски атаки със доста влияние върху трети страни, в това число хакерските атаки от юни 2017 година, известни в общественото пространство като „ NotPetya “ или „ EternalPetya “, и хакерските атаки против електроенергийната мрежа на Украйна през зимата на 2015/2016 година

„ NotPetya “ или „ EternalPetya “ прекъсват достъпа до данните на редица сдружения в Съюза, в Европа като цяло и по света, като заразяват компютрите със програмен продукт за изнудване и блокират достъпа до данните, което с изключение на всичко друго води до обилни стопански загуби. Кибератаката против електроенергийна мрежа на Украйна води до частичното ѝ изключване през зимата, написа в известието на Европейски Съюз.

САНКЦИИ ЗА КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ

Санкции са записани и за китайски и севернокорейски физически и юридически лица. Една от сонкционираните организаци е Huaying Haitai, която е предоставяла финансова, техническа или материална поддръжка и улеснява „ Операция Cloud Hopper “— серия хакерски атаки със доста влияние, задействани отвън Съюза и представляващи външна опасност за Съюза или неговите страни членки, и хакерски атаки със доста влияние върху трети страни.

Мишена на „ Операция Cloud Hopper “ са осведомителните системи на многонационални сдружения от шест континента, в това число сдружения на територията на Съюза, при което е сбъднат забранен достъп до чувствителни търговски данни, довел до обилни стопански загуби. „ Операция Cloud Hopper “ е дело на причинител, прочут в общественото пространство като „ APT10 “ („ Advanced Persistent Threat 10 “) (изв. още като „ Red Apollo “, „ CVNX “, „ Stone Panda “, „ MenuPass “ и „ Potassium “).

Huaying Haitai може да бъде обвързван с APT10. Освен това за Huaying Haitai работят Gao Qiang и Zhang Shilong, които се свързват с „ Операция Cloud Hopper “. Следователно Huaying Haitai се свързва с Gao Qiang и Zhang Shilong.

Санкция има и за Chosun Expo от Северна Корея. За нея е записано, че предоставя финансова, техническа или материална поддръжка и улеснява серия хакерски атаки със доста влияние, задействани отвън Съюза и представляващи външна опасност за Съюза или неговите страни членки, и хакерски атаки със доста влияние върху трети страни, в това число хакерските атаки, известни в общественото пространство като „ WannaCry “, хакерските атаки против полския орган за финансов контрол и Sony Pictures Entertainment, както и киберкражбата от Bangladesh Bank и опита за киберкражба от Vietnam Tien Phong Bank.

„ WannaCry “ провокира срив в осведомителни системи по света, като ги заразява със програмен продукт за изнудване и блокира достъпа до данните. Засегнати са осведомителни системи на сдружения в Съюза, в това число системи, свързани с услуги, нужни за поддържането на съществени услуги и стопански действия в страните членки. „ WannaCry “ е дело на причинител, прочут в общественото пространство като „ APT38 “ („ Advanced Persistent Threat 38 “), или „ Lazarus Group “. Chosun Expo може да бъде обвързвано с APT38/Lazarus Group, в това число посредством профилите, употребявани при хакерските атаки, написа в известието на Европейски Съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР