3990 са личните лекари в България. От тях едва около

...
3990 са личните лекари в България. От тях едва около
Коментари Харесай

3990 са личните лекари в България, само 13% са под 50 г.

3990 са персоналните лекари в България. От тях едвам към 13% са под 50 години. Данните показа ръководителят на Български лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Те са настоящи към 12 януари 2023 година Според тях има нарастване с 329 души по отношение на февруари 2022 година, само че самият доктор Маджаров е песимистичен, че това в действителност е по този начин.

Увеличението евентуално се дължи на несъвършената система на регистъра. Аз самият нямам доверие в тези данни, разяснява Маджаров.

По индикатора междинен брой здравноосигурени лица на един общопрактикуващ доктор – по този индикатор в някои области се падат доста, от порядъка на 10 000 индивида на една процедура.

Данните на БЛС демонстрират, че общопрактикуващите лекари в страната са в преклонна възраст.

48% от персоналните лекари в Северозападния район са на възраст 50-60 година, а по-малко от 7% са под 50.

В Северен централен район – 41% са над 50 година, а над 70 година са 6%. Там обстановката отново е по-добра поради Медицинския университет в Плевен.

На североизток 32% от лекарите са 60-70 година, а 9,6% са над 70. Там още веднъж ситуацията е малко по-добре поради Медицинския университет във Варна.

42% от джипитата в Югозападния район са сред 50- и 60-годишни, като тук влиза и София.

11,5% от тях са под 50 година в Пловдив, където още веднъж има медицински университет.

49% са 50-60 година, 7,9% са над 70 година в Югоизточния район.

Едва 13-14% от персоналните лекари в страната са до 50г. Крепят ни тези 40% които са 50-60 година, само че когато и те преминат в горната възрастова група, това ще бъде същинска злополука, изясни доктор Маджаров.

От изнесените данни излиза наяве, че обстановката е идентична в цялата страна – отмерено застаряващо съсловие на персоналните лекари.

Д-р Маджаров взе участие в кръгла маса в Народното събрание на тематика проблемите в първичната извънболнична здравна помощ и вероятните решения. Целта е да се обсъдят законодателни промени, с които те да се решат.

Събитието е проведено от здравната комисия в Народното събрание, Българския лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България.

58-59 година е междинната възраст на общопрактикуващите лекари.

„ Съвсем скоро системата даже няма да е в положение да се възпроизвежда “, предизвести доктор Маджаров.

Малко от практиките в страната имат екипи, макар огромният брой прегледи, които правят. На това обърна внимание ръководителят на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България доктор Любомир Киров.

Да имаш здравна сестра в България е благополучие, сподели той. По негови данни към 30 000 000 са записаните прегледи годишно, спрямо към 2,5 млн. хоспитализации и обърна внимание, че работата на персоналните лекари е да преглеждат и лекуват, не да раздават посоки.

Общопрактикуващият доктор не е кафемашина, на която натискаш „ капучино “ или „ еспресо “, сподели доктор Киров.

Въпреки огромната натовареност и високата междинна възраст на персоналните лекари, съгласно доктор Киров телемедицината не е пенкилер за проблемите.

„ Лекарят не може да бъде сменен. Телемедицината не може да замести лекаря. Електронното опазване на здравето не значи да си поръчаш лекуване по телефона, това става след обзор. Телемедицината е лимитирана и по този начин би трябвало да се употребява, дано да я развиваме, само че не да заместваме лекаря с нея “, сподели доктор Киров./24 часа
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР