''Наблюдения върху мутацията на вируса нямаме, имаме информация от научните

...
''Наблюдения върху мутацията на вируса нямаме, имаме информация от научните
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов сподели обнадеждаваща информация, свързана с COVID-19

''Наблюдения върху разновидността на вируса нямаме, имаме информация от научните екипи на Англия, които са мобилизирани в битката с него. Това не е нов вариант, той е мутирала форма на по този начин известния у нас вариант. Понятието вариант е много трънливо какво тъкмо значи като термин. Със сигурност не е нов вариант, а друг серотип. Дали е по-заразен или не, информацията идва от същите научните екипи, че на процедура заразява по-лесно, само че логиката на хората, работещи с вируси е, че нормално се наблюдава такава наклонност в развиването на вируса, а с времето той се приспособява към другите видове рецептори, през които влиза. Входната врата за вируса не е една и съща за всичките етноси по света''. Това разяснява пред ТВ Евроком ръководителят на департамента по Имунология към Института по Микробиология към Българска академия на науките проф. доктор Андрей Чорбанов.

" Вирусът се приспособява към всяка една популация, с цел да прониква по-добре и да се популяризира повече. Колкото по-лесно прониква и колкото по-лесно се популяризира, толкоз по-малко гибел провокира. Чрез новата разновидност вирусът ще болести повече хора, само че смъртността ще падне ", добави той.

По думите му ние не сме податливи на новия вариант, антителата не са маркер за имунитет против ковид, а Т-клетките. ''Принципно имунната система разпознава доста огромен набор от детайли в този вирус. Мутацията е върху протеина, който мутира най-вече, а това е Spyke или S-протеин, с който той разпознава рецептора. Това е най-силно мутиращият съставен елемент на вируса. Не би следвало да има терзание на хората, че това ще бъде по този начин. Това се случва, когато разновидностите са доста съществени и тогава фактически става дума за нов вариант, какъвто е казусът с грипа всяка година ", разяснява още професорът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР