''Както УикиЛийкс - някакъв човек записал 250 000 документа, което

...
''Както УикиЛийкс - някакъв човек записал 250 000 документа, което
Коментари Харесай

Иван Бакалов за OpenLux пред ФАКТИ: В България някои сигурно треперят

''Както УикиЛийкс - някакъв човек записал 250 000 документа, което е елементарно в цифровата епоха, дал ги на УикиЛийкс, а УикиЛийкс не може да ги обработи. Проблемът на нашето време с тези данни е някой да ги обработи. И УикиЛийкс ги разпределя на разнообразни страни, които засягат, като за България ги дава на Биволъ. Панамските документи по същия метод. Имената, свързани с България, ги дава на " 24 часа ". Там има разногласия дали всички са разкрити. Колеги настояват, че някои имена не са оповестени. Сега е същото с компаниите в Люксембург''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Иван Бакалов, като тематиката се подразбира, че са люксембургските досиета OpenLux, някои от които изкарани на бял свят с помощта на интернационално журналистическа следствие, съавтор в което е и българският уебсайт за проверяваща публицистика Биволъ.

''Има един проблем за финансовия свят и за капитализма изобщо. Бившият френски президент Саркози го формулира в Давос. Каза, че в случай че актуалният капитализъм не реши въпроса с офшорните зони, това го заплашва като битие изобщо, тъй като се оказва, че можеш да криеш облага, налози... Те за това му споделят данъчен парадайс. Но най-важното не е, че можеш, регистрирайки компания там, да плащаш по-малко налози или нулеви, тъй като има и такива, най-важното е, че в офшорни зони можеш да скриеш собствеността. И човек, който е в законодателната, изпълнителната или правосъдната власт, да има милиони. Това в личната му страна е невероятно, той би трябвало да потвърждава тези пари. Но в офшорна зона той може да ги скрие. Това е голямото предимство от тази позиция на тези зони. Оказва се, че Люксембург е един от най-мощните финансови центрове - данъчни убежища, място, където можеш да се скриеш'', разясни журналистът.

''Директивата на Европейската комисия слага въпроса да бъдат изсветлени притежателите, като това визира и други офшорни зони, само че те пък, тъй като са отвън Европейския съюз, там по-трудно ще стане. Англия предприе стъпки за нейните офшорни зони, които са под нейна пълномощия, само че тя към този момент е отвън Европейски Съюз и какво ще стане не знам. Но Люксембург е страна член на Европейски Съюз, въпреки и малка'', добави той.

''До момента можеше да се скрие притежателят и макар подхванатите ограничения към този момент към момента притежателят мъчно се открива. Реалният притежател. Става дума за над 200 000 компании и притежатели, с които се занимава указател, в който работят 79 души или нещо такова. Как да стане? И когато няма добра цифровизирана база данни, и когато е мъчно търсенето, за тази цел журналистът Атанас Чобанов е направил един нов уебсайт bird.bg и едно приложение там, с което да можеш търсиш българския Търговски указател по име и да намериш действителния притежател. Но в Люксембург се заема един консорциум да работи, вестник Монд е водещ, там са Зюдойче Цайтунг, няколко други - една организация за проверяваща публицистика, в която влиза Биволъ'', обясни Бакалов.

''Какво се случва в този момент. По същия метод, както с Панамските документи или УикиЛийкс, се разпределят на съответни издания в съответни страни имена и компании, свързани с локалните. Те си ги знаят. Биволъ е приел всички, в които има българи намесени, те са към 200 имена. Тези 200 имена ще ги изваждат на части, както на части изваждаха УикиЛийкс. Те ще изваждат 200 имена занапред, някои треперят несъмнено. Извадиха към този момент името на Константин Пенчев и неговия наследник. Константин Пенчев е парламентарен арбитър, бил е началник на Върховния административен съд, бил е омбудсман четири години и в този момент това, което се вижда от регистъра, демонстрира, че синът му на стойност 1 200 000 лв. има компания, че в същата година, когато тази компания е основана татко и наследник Пенчеви са си купили по един апартамент в центъра за по 300 000 лв.. Тези неща мъчно могат да се обяснят. Те и двамата са адвокати, Пенчев е прочут правист, неоспорим, до момента не се е компрометирал с нищо и бас държа, че те имат някакви задоволително съществени юридически документи, с които да оправдаят съществуването на тези пари. Юридически може да е целесъобразно, само че остават съмнения'', съобщи още Иван Бакалов.

Относно българското финансово разузнаване, журналистът съобщи следното: ''Те протягат ръка единствено на някой, който би трябвало да бъде ударен. Всичко е направено да служи единствено за шантаж и рекет''.

Мащабната журналистическа акция не може ли да докара до нещо по-радикално в осъществяване на директивата на Европейска комисия запита водещата Маринкова, а гостът ѝ отговори по този начин: ''Според мен никой не желае да клати мощно лодката, желаят последователно да стягат. Както се видя, имаше от една швейцарска банка откраднати отново данни за инвеститори, титуляри на сметки, които немските данъчни служби купиха от крадеца ". Бакалов изясни, че след това е станало ясно, че има много немски жители, които във въпросната швейцарска банка са си укривали парите. " Предложиха им съглашение да платят някакъв % и да си изсветлят парите. Прибраха доста пари (б.р. засяга данъчните в Германия) ", сподели журналистът.

''Пенчев-баща евентуално е имал години наред приходи по 40-50 хиляди годишно и той, да речем, за един апартамент може да потвърди, само че синът... Получил дарения... Не знам, може и да е законно всичко'', разяснява Иван Бакалов.

''В България за 30 години, след рухването на комунизма, се сътвориха цели школи от предприемачи в общини, в изпълнителна власт, които изучаваха схеми по какъв начин да да крадат законно'', добави журналистът.

Той внесе още разяснения по какъв начин се случват нещата в офшорните зони. " Там може един прокурист, локален юрист, взима 2-3 хиляди $ и той е регистриран като представител на компанията. А кой е притежателят ѝ не се знае. То за това са толкоз сладки офшорните сметки. Ти може тук да си министър, може да си Христо Бисеров и да имаш някъде в офшорна зона в чужбина сметки и никой не ги споделя. Една швейцарска банка не споделя, в Швейцария банките си пазят клиентите. В офшорните зони става дума за компания, която има единствено един представител. Биволъ години наред към този момент разнасят един Георгиус Георгиу, който е представлявал на не знам си какъв брой компании, а той някакъв дрипльо. Взима някакви дребни пари и съставлява някакви фирми''.

По думите на журналиста в Люксембург са подхванали избрани дейности, на които са стъпили и проверяващите публицисти. " Човекът, който е защитавал това статукво и с двата крайници е бил нагазил в тази корупция, е Жан-Клод Юнкер, който беше ръководител на Европейската комисия'', загатна той.

В края на присъединяване си във ФАКТИ Иван Бакалов разяснява и обстановката към предприемача в заточение Васил Божков.

''Божков няма да могат да го преглътнат по този начин. 20 обвинявания... Ще стане по този начин, че би трябвало да ги потвърждават тези обвинявания. Надявам се, че най-малко 2 ще потвърдят от 20. Той е много остроумен състезател, пазил се е по някакъв метод, само че човек с доста пари губи визия за действителността. Имаме най-богатия български предприемач, който е с 20 обвинявания, всички земни грехове и закононарушения вероятни. Имаше други хора, които се пречупиха, замълчаха си, а този излезе и стартира да нападна. Той не знам каква сметка си прави, само че той призна тежко закононарушение, призна, че е дал над 60 милиона подкупи на части. За това нещо са му дали обещание да му трансформират закона, което е реалност, с цел да заплаща по-малко налози. Така че обвиняванията, че е укривал налози не са състоятелни, те са плащани тъкмо по този закон, който му е облекчил налозите. За което са му споделили: " Ще помагаш " с израза на премиера Борисов. Той си го изяснява и в този момент в изявлението - по какъв начин носил понякога на Горанов пачки, пушели пури и така нататък Това върви добре, само че в един миг поискали да му вземат лотарията напълно, да я даде на друга компания. По същата скица беше и с Цветан Василев - да трансферира едни активи. Обаче той нещо се опъна и те срутиха банката. Тук Божков също се е опънал и му срутиха цялата империя.

Въпросът е какви илюзии си прави той за в бъдеще. Ще бъде безконечен заточеник, тъй като тук каквито и режими да се сменят, Борисов да падне, той би трябвало да пристигна и да лежи в пандиза. Трябва да получи най-малко някаква присъда, може да бъде по-лека и да лежи малко, в случай че потвърждава, че е бил рекетиран, само че той към този момент призна самичък тежко закононарушение. Тук го виждам, че поддържа някаква партия " Българско лято ", което е доста наивна концепция и той си има вяра, че нещо може да направи. Аз мисля, че компроматите, които бяха с Борисов - кюлчета, пачки, са свързани с него. Дали е изкупил фотосите, дали е провел снимането... Предполагам, че пази още неща. Може да чакаме за един месец цяла поредност от кавги предизборни. Ще излизат имена, ще излизат компромати'', сподели още Иван Бакалов.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР