38 мили на ужаса.Най-смъртоносната писта.Адското трасе.С тези определения са известни

...
38 мили на ужаса.Най-смъртоносната писта.Адското трасе.С тези определения са известни
Коментари Харесай

Най-смъртоносната писта взе пет жертви за 10 дни

" 38 благи на ужаса. "

" Най-смъртоносната писта. "

" Адското трасе. "

С тези избрания са известни мотоциклетните надпревари на о-в Ман, коронно притежание на Англия. Там до момента са починали 265 души, като единствено в границите на 10 дни тази година жертвите бяха пет. Състезанието Isle of Man TT (често наричано просто TT - Tourist Trophy) се организира в интервала 29 май - 10 юни (първите 6 дни квалификации, по-късно надпревари 4 пъти през ден).

Остров Ман се намира в Ирландско море, сред Англия и Ирландия. Трасето минава най-вече по публичните пътища и има повече от 200 завоя, общата му дължина е 60.7 км (38 мили), а денивелацията - 396 м. Екстремно събитие също по този начин е доста високата междинна скорост на обиколка - над 200 км/ч. Същевременно край криволичещата писта се редуват къщи, каменни огради, телеграфни стълбове и дървета.

А форматът е каране за време - състезателите започват един след различен през 10 секунди, като задачата е да преминат дистанцията оптимално бързо. При дребните шпации на потегляне постоянно има и изпреварвания, от време на време доста рискови.

През ХХ век ТТ бе местено от една мотоциклетна серия в друга, а в този момент не се числи към никой шампионат. Вече е независимо мероприятие, само че все по този начин събира доста смелчаци и фенове на рисковите преживявания.

Надпреварата е в пет класа (Superbike, Supersport, Superstock, Supertwin, Sidecar). Първите четири се отличават главно по характерностите на машините. Същевременно всеки има собствен регламент и се вършат друг брой обиколки.

Например в Superbike употребяват мотори с работен размер 1000 куб. см, наложително с мощ 200 к.с. и се карат шест обиколки. В Supersport моторът е или 4-цилиндров с обем 600 куб. см, или 3-цилиндров с 675 куб. см, като гонката е в три обиколки.

 

Най-интересният клас е Sidecar

 

- т.е. мотори с панер (платформа), наподобяващ на болид. Те могат да бъдат снабдени с три вида мотори. Първите два са аналогични на Supersport, а последният е редом сдвоен мотор с работен размер 900 куб. см.

В сайдкарите са двама души - водачът е на мотоциклета, а на платформата (коша) е балансьорът, който се мести по завоите и се наклонява на открито, като с тежестта си основава вярно изместване на центъра на тежестта на возилото и то има по-добро сцепление, не се прекатурва и не сервира. Балансьорът има и друга функционалност - следи и за положението на мотора, който е ситуиран тъкмо зад тила на водача, т.е. отвън неговата зона на видимост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР