38 човека бяха изследвани в рамките на безплатните спирометрични изследвания

...
38 човека бяха изследвани в рамките на безплатните спирометрични изследвания
Коментари Харесай

Хора с хронично белодробно заболяване откриха при безплатните изследвания в Пловдив ВИДЕО

38 индивида бяха изследвани в границите на безплатните спирометрични проучвания за жители на територията на IV ДКЦ в Пловдив. Поради огромния интерес бяха разкрити две работни станции за осъществяване на прегледите. 

„ Бяха открити трима души, недиагностицирани досега с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а множеството от астматиците, които минаха проучване, не бяха с добър надзор на болестта “, установи проф. доктор Благой Маринов, началник на Центъра по функционална белодробна диагностика към Медицински университет – Пловдив.

Като амбулаторен пулмолог той работи най-вече с пациенти с ХОББ и бронхиална астма. Многократно е подчертавал ролята на скрининговите спирометрични проучвания за ранната диагностика на обструктивните белодробни болести. От своя страна това обезпечава навременно започване на лекуване и опазване на функционалния запас на органа. 

Хроничната обструктивна белодробна болест се характеризира с хронично ограничение на въздушния поток в дихателните пътища, което нормално се утежнява с времето и не е изцяло обратимо, даже и след лекуване. Основните признаци са задъхване, хронична кашлица и бърза отмалялост.

„ Българите боледуват повече от ХОББ и много огромна част от това заболяване остава неразкрито. Чистотата на това заболяване в България е по-голяма от междинната за Европа. “, твърди проф. Маринов. 

Още вижте във видеото: 



В устрема да се увеличи вниманието на обществеността, експерти от Медицински университет – Пловдив със съдействието на доктор Георги Цигаровски, ръководител на пловдивската гилдия на БЛС, проведоха безплатните спирометрични проучвания за жители на територията на IV ДКЦ.

Хроничните белодробни болести бележат внушителния 163% растеж за последните 30 години. Причините за това са сложни, само че могат да бъдат обединени в няколко групи. 

„ Доказано е, че тютюнопушенето е главният рисков фактор, в това число и пасивното тютюнопушене. Други фактори са вътрешното замърсяване на въздуха от биогорива, употребявани в семейството и за отопление, както и разнообразни химически сътрудници. Напоследък се обръща внимание на атмосферното замърсяване най-вече от индустриален темперамент и амортизиран автотранспорт. “,  изтъква проф. доктор Благой Маринов. 

Според него ранната диагностика посредством функционални проучвания на дишането е нещо, към което би трябвало да се стремим, тъй като пациентите с хронични респираторни болести имат характерни здравни потребности и грижата за тях би трябвало да бъде сложна.

Директорът на ДКЦ IV доктор Елена Бояджиева и доктор Георги Цигаровски изрекоха благодарности на проф. доктор Благой Маринов и неговия екип от Медицински университет – Пловдив и пожелаха този вид начинания да станат обичайни.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР