35 украински граждани, бягащи от войната, са настанени на територията

...
35 украински граждани, бягащи от войната, са настанени на територията
Коментари Харесай

135 са украинските граждани с регистрация, пребиваващи в Кюстендилска област

35 украински жители, бягащи от войната, са настанени на територията на Кюстендилска област и са се записали, от 16 март до през днешния ден, заяви регионалният шеф Катя Димитрова.

С тях общият брой на пребиваващите и регистрирани в региона жители на Украйна става 135. Половината от тях са деца. От новорегистрираните, в Кюстендил са настанени 13 души, в Дупница – 14, а в Сапарева баня – 8.

Срокът за регистрация на украинските жители в работа „ Миграция “ на Районните ръководства е до три дни от идването им на територията на област Кюстендил, без значение в коя от деветте общини. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е обвързване на общините, в случай че те дават място за настаняване. Регистрацията в слуоба „ Миграция “ не дава статут на емигрант. Това би трябвало да бъде посочено категорично като предпочитание от всеки.

На 3.03 2022 година за жителите от Украйна Европейският съюз вкара в деяние директивата за краткотрайна протекция /ДИРЕКТИВА 2001/55/ЕО НА СЪВЕТА от 20.07.2001 год./. Това значи, че жителите от Украйна получават на територията на държавите-членки на Европейски Съюз, краткотрайна протекция с първичен период от 1 година.

На 10.03.2022 год. Министерски съвет взе решение за даване на краткотрайна протекция на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България. С него се дава краткотрайна протекция на разселените лица от Украйна в сходство с Решение за осъществяване на Съвета на Европейския съюз /ЕС/ 2022/382 от 4 март 2022 година за определяне на съществуването на всеобщо нахлуване на разселени лица от Украйна по смисъла на член 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на краткотрайна протекция. Временната протекция се дава от 24 февруари 2022 година за период от една година. Документът, който ще получават разселени лица от Украйна е „ Регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция “, която ще бъде предоставяна от Пункт за първичен банкет към Граничен контролно-пропусквателен пункт. Лицата, позволени до територията на страната с годни документи за идентичност, могат да бъдат регистрирани и да им се издава Регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция и в ОДМВР Кюстендил, Дирекция Миграция.

Към момента в Република България има открити 33 бюра за регистрация на украински жители за издаване на Регистрационна карта за предоставена краткотрайна протекция. Подробна информация за регистрационните служби за регистрация за на хора, изселени от Украйна може да получите на следния електронен адрес: ukraine.gov.bg/bg/issuance-of-temporary-protection/

След приключването на 1 година срокът на краткотрайната протекция може да бъде продължаван. Този период може да бъде преустановен по-рано, в случай че войната завърши и в Украйна бъде възобновен мира.

За даване на краткотрайна протекция може да аплайват:
Украински жители, обитавали в Украйна преди 24 февруари 2022 година и членове на техните семейства;Граждани на други трети страни (различни от Украйна) и лица без поданство, които са се употребили от интернационална протекция или различен равностоен тип национална протекция в Украйна преди 24 февруари 2022 година, и членовете на техните семейства;Лица с непознато поданство или без поданство, напуснали територията на Украйна вследствие на военните дейности и влезнали и останали на територията на Република България, в случай че заявят категорично, че желаят да употребяват статута на краткотрайна протекция в период до 31 март 2022г.
Подробна информация може да намерите на Единен портал за хора, наранени от войната в Украйна със следния електронен адрес:

В края на предходната седмица в постройката на Областна администрация-Кюстендил бе оголен физически център за подкрепяне на хора, търсещи протекция, в резултат на войната в Украйна Основните му функционалности са събиране на информация, нужна за директно и следващо подкрепяне на търсещите протекция, съгласуваност сред институциите и гражданските организации и доброволците, даване на информация на търсещите протекция и на тези, които желаят да оказват помощ, даване на неща от първа нужда (базови потребности), психическа поддръжка, грижа за децата, настаняване, когато такова не е обезпечено централно.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР