34-годишният Николай Динев е работил като миньор в продължение на

...
34-годишният Николай Динев е работил като миньор в продължение на
Коментари Харесай

АФП: Българските миньори се готвят за катастрофа след отказа на държавата от въглищата

34-годишният Николай Динев е работил като миньор в продължение на 12 години, само че в този момент е изправен пред нестабилно бъдеще, защото на климатичната конференция на Организация на обединените нации COP26 в Глазгоу 190 страни подписаха съглашение за отвод от потреблението на въглища.

" Това ще бъде злополучие. Катастрофата е неизбежна ", споделя Динев пред Агенция Франс Прес в покрайнините на комплекса " Марица-изток " в централна България.

" България – която се причисли към Европейски Съюз през 2007 година, само че остава една от най-бедните в блока, а също и една от най-зависимите от въглища страни – дълго време се въздържаше от установяване на краен период за прекъсване на използването на въглища за производството на електрическа енергия. Миналия месец, обаче, държавното управление разгласи, че ще предложи 2038 или 2040 година като вероятни дати за прекъсване на използването на въглища - ангажимент на страната, заложен в европейската Зелена договорка ", се споделя в публикацията.

В нея Агенция Франс Прес напомня и за митингите на миньорите в София - митинг, който събра стотици с апел държавното управление да избави бранша, в който работят към 30 000 души.

Само в комплекс Марица-изток работят 12 000 души и обезпечава над една трета от електрическата енергия в България. Неговите открити въглищни мини и електроцентрали са главният източник на приходи в района от десетилетия.

Лигнитните залежи в мините, които бяха открити от френски геолог в средата на 19-ти век и по-късно създадени от руски инженери, съдържат още 1,5 милиарда тона въглища, демонстрират данните на енергийното министерство.

Правителството предложи да се сътвори държавна компания, която да трансформира минните региони в индустриални паркове, да даде работа на някогашни служащи, само че Динев желае той да може да " отсрочи процеса (на закриване на мините) с 30 години " до пенсионирането си.

Доскоро той към момента имаше очаквания да стане началник на екип и даже беше почнал да посещава отдалечени курсове от Минно-геоложкия университет, с цел да получи покачване. Но в този момент мъжът обмисля да замине в чужбина като милиони други българи, които са напуснали след края на комунизма през 1989 година, търсейки по-добри благоприятни условия на Запад.

" Напуснах армията, тъй като получавах 500 лв. (255 евро, 296 долара) на месец и тук ми предложиха двойно. Казвам си, че тогава може би съм сбъркал ", сподели той за решението си да стане миньор като неговия татко, който е работил в мините 31 години. Родният дом и на двамата е обхванат от разширението на мината.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР