32-годишната Кристина от София, която беше намерена убита на 7

...
32-годишната Кристина от София, която беше намерена убита на 7
Коментари Харесай

Убитата Кристина е търсила помощ в Анимус след 6-месечни заплахи от партньора си

32-годишната Кристина от София, която беше открита убита на 7 април, е търсила помощ от фондация " Анимус " месец преди гибелта си.

Младата майка е била заплашвана в продължение на шест месеца от мъжа, с който е имала интимна връзка - точно той беше задържан и упрекнат убийството. Мъжът е отправял закани освен против нейния живот, само че и против околните ѝ, като я е довел до прочувствена рецесия и мощен боязън.

Експертите от " Анимус " са оценили обстановката ѝ като високорискова, тъй като сътрудникът ѝ е имал по-ранна условна присъда за тормоз над други дами, преследвал е Кристина и е " проявявал " собственическо възприятие и мощно предпочитание тя да бъде подчинена ".

Тя обаче е отлагала решението да алармира в полицията и прокуратурата, а чиновниците на организацията нямат пълномощия да задействат процедурата за ограничения за отбрана без присъединяване на самата жертва.

" Нашият психолог е разискал с нея голям брой разновидности за сигурност - спешно звено, да не се движи сама, да се обади в полицията. Понякога се случва дамите да не вземат решение незабавно да подадат сигнал. Изисква се известно време да решат сходно нещо, защото битува в обществото мнението, че институциите няма да оказват помощ. От друга страна самите причинители също се заканват, че имат връзки, че няма да разрешат, че ще се получи по-голямо принуждение, в случай че те оповестят ", сподели Надежда Стойчева от " Анимус " пред публицисти след новината за убийството на Кристина.

Стойчева обърна внимание на слабостта в законодателството за отбрана на жертвите на принуждение, какъвто е последният случай. Убитата жена е била в интимна връзка - не общуване - с насилника.

" Нашите български ръководещи и депутатите не желаят да има в закона такова изискване - интимната връзка да се смята за домашно принуждение - както е в доста европейски страни. Все още в закона седи, че единствено при общуване има заповед за отбрана. В този случай не е можело да има такава, само че е можело тя да подаде сигнал за наказателно гонене ", споделя още Стойчева.

В последния парламент предложенията за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение не бяха утвърдени даже на първо четене.

От " Анимус " са знаели, че полицията търси младата жена още на 3 април. Екипът на фондацията е дал цялата информация за нея на службите.

Проблемите ѝ с насилника са били известни и на околните на дамата - работодателите, роднините, приятелите ѝ.

На въпросите за какво самите консултанти не са алармирали в Министерство на вътрешните работи, че имат рисков случай, Стойчева сподели:

" Ние оказваме помощ дамите да подадат сигналите - юристите оказват помощ в изпипване на детайлите, с цел да може или да изискат ограничаваща заповед, или да изискат различен тип заповед. Това са възрастни хора, които сами би трябвало да подадат сигнал... Нямаме такова законово право да сигнализираме вместо различен човек - те се обръщат към нас и разчитат на конфиденциалност. ", споделя тя.

" Комуникацията с полицията би трябвало да бъде на друго равнище, тъй като има доста случаи на подадени сигнали поради закани, и когато има проблеми единствено с психологичен тормоз, случаите вървят доста постепенно и в прокуратурата, и в следствието ", сподели още Надежда Стойчева.

Тя прикани всички хора, които претърпяват принуждение и се усещат в заплаха, да не отсрочват сигналите до Министерство на вътрешните работи.

" Ние знаехме, че тя е под висок риск и е заплашвана. За страдание тя би трябвало да взе участие интензивно в процеса на докладване, което тя е запонала при нас и можеше да продължи да го прави. Но в това време стана жертва на ликвидиране ", сподели Стойчева, която изрази съболезнования на фамилията ѝ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР