31-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев беше изписан днес

...
31-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев беше изписан днес
Коментари Харесай

Излекуваха млад доктор от коронавирус с кръвна плазма

31-годишният специализант по хирургия доктор Момчил Манчев беше изписан през днешния ден от Инфекциозната клиника на столичната МБАЛ " Света Анна " след извършено лекуване на с кръвна плазма. Терапията към момента се ползва пробно у нас, макар че е употребена в медицината преди повече от век за лекуване на разнообразни болести, оповестява БНР.
Д-р Манчев e сполучливо оздравял с преливане на плазма от преболедувал коронавирусна зараза. Почивка на море и след това към седмица на работа в болничното заведение по-късно. Не знае къде се е заразил. След това се появили признаците, споделя доктор Манчев. " След като ми се утежни положението сигурно имаше няколко дни на нерешителност, изключително откакто 24 часа бях непрекъснато на О2. Нормално е да има нерешителност ", споделя той.
 Търси се донор на кръвна плазма за лекуването на доктор с ковид Търси се донор на кръвна плазма за лекуването на доктор с ковид
Необходим е най-малко един излекуван с кръвна група Б от София, с цел да се изготви плазмата, излиза наяве от обява във Фейсбук. Д-р Ненков...
Състоянието му било съвсем сериозно, когато лекарите взели решение да опитат лекуване с реконвалесцентна плазма в композиция с лекарството ремдесевир. Инфекционистът доктор Лъчезар Панчев споделя за първата си среща с младия пациент: " Видях човек, който като " риба на изсъхнало " лапа въздух нагледно казано, да ме разбере целия български народ ".
Това е първият пациент оздравял с кръвна плазма в столичната Окръжна болница. Досега методът се прилагаше единствено във Военномедицинска академия в София, като донорите са пациенти, също лекувани там. Лечението с плазма е познато от десетилетия, напомня доктор Чавдар Ботев, основател и съветник в основаното преди 2 месеца Гражданско съдружие за лекуване на ковид с реконвалесцентна плазма:
" Това е една нова методика, която е добре забравена остаряла. На процедура България е била една от най-силните страни за лекуване с реконвалесцентна плазма ", добави доктор Ботев. В края на август лекуването на COVD-19 с кръвна плазма е утвърдено в Съединени американски щати. У нас за него занапред ще се приказва. Сдружението за лекуване на Covid-19 с реконвалесцентна плазма стартира осведомителна и обучителна акция за разпространение на лечението, а по едно и също време с това работи и за поощряване на донорството на кръвна плазма. 31-годишният Мартин е един от първите донори. Преболедувал инфекцията леко. Роден е с рядката нулева кръвна група и когато схванал, че се търси плазма за тежко болен пациент, въобще не се поколебал:
" Мисля, че в случай че един човек физически е подобаващ да подари, в случай че го е изкарал вируса и в случай че има опция да покрие всички условия, не виждам причина това нещо да не се случи ", сподели Мартин. Излекуваният лекар ще се възвръща още известно време вкъщи преди да се върне при своите пациенти. Той не знае кой е дарил плазмата за него, само че е подготвен и той да стане донор, с цел да помогне на някой различен.
 Лечение с кръвна плазма у нас - вероятностите Лечение с кръвна плазма у нас - вероятностите
За момента лекуване с кръвна плазма у нас се ползва единствено във ВМА. Причините са, че Военномедицинската академия има личен кръвен цент...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР