31-годишният Костадин Митев, предизвикал огромния пожар над Кресна, застава пред

...
31-годишният Костадин Митев, предизвикал огромния пожар над Кресна, застава пред
Коментари Харесай

Тръгва делото срещу овчаря, причинил огромния пожар над Кресна

31-годишният Костадин Митев, провокирал големия пожар над Кресна, застава пред съда. Днес в Районен съд-Благоевград потегля първото съвещание.

През 2017 година обвиненият Митев работил като овчар към Фонд за дивата флора и фауна, като се грижил за към 80 говеда. Отглеждал животните във плантация в региона на местността „ Долни Мечкул “ в община Симитли.

Около 10:30 ч. на 24.08.2017 година овчарят тръгнал с говедата на паша. В непосредственост до пресъхналия водоем, който се намирал над реката, той седнал, с цел да следи животните, и запалил цигара. Не след дълго мъжът забелязал, че стадото се разделило на две групи, заради което хвърлил небрежно незагасената цигара в сухите тревисти площи към него и тръгнал след животните.

Насочил се към тези от тях, които вървели в посока към р. Струма, с цел да ги събере с другата част от говедата. В момента, в който ги настигнал се обърнал към мястото, където пушил цигарата и видял, че от там излиза дим. Цигарата на обвинения била възпламенила сухите тревисти площи.

Обвиняемият Митев се изкачил нагоре по билото и открил съществуване на огън, който се разпространявал от пресъхналия водоем в посока към с. Стара Кресна. Пламъците към този момент били обхванали сухите треви и наближавали към дърветата.

Пастирът се паникьосал, заради което се обадил по телефона на кмета на с. Брежани, като му съобщил за зародилия пожар и изискал от него да извика чиновници на пожарната. Обадил се и на приятелката си, на която споделил, че е направил „ пакост “.

Огънят наближавал говедата, обвиненият се опитал да го загаси, употребявайки тениската си, с която бил облечен. Въпреки бързото разгръщане на пожара, Костадин съумял да отдалечи стадото от огъня.

Вследствие напразно и високите температури, както и на сухата растителност, зародилият пожар траял огромно да се популяризира, като обхванал огромни площи държавни горски територии, общински горски територии, частни горски територии и парцели, ведно с постройки и движими движимости, благосъстоятелност на разнообразни лица, на територията на общините Симитли и Кресна. От пожара били наранени и движими движимости, благосъстоятелност на ЧЕЗ, включително проводник, електромерни табла за дирек за непосредствено премерване, ситуирани в засегнатите от пожара местности.

В резултат на многочислените сигнали на тел. 112 от лица, забелязали пожара, на местопроизшествието пристигнали чиновници от Регионална работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ - гр. Благоевград. Те подхванали дейности по гасене на огъня. Бил осъществен оглед от чиновници на ОД Министерство на вътрешните работи гр. Благоевград.

От заключението на направената по делото пожаротехническа експертиза е видно, че най-вероятната причина за пораждане на пожара е немарливост при потребление на открит огън - незагасена цигара, като огнището на пожара се намира в региона на водоема на с. Мечкул, община Симитли. Особеното при този пожар е, че зародил през горещите дни на август, на обяд, при топло и изсъхнало време, и при сдържан вятър в посока север - юг. Поради тази причина той се разпрострял върху огромна повърхност - от региона на водоема на с. Мечкул, общ. Симитли, на юг - до землището на с. Ощава, общ. Кресна.

Запалените вследствие на незаконното действие на обвинения Костадин парцели са на обща стойност 33 902 435,61 лв., като породените обилни вреди възлизат на 6 119 944,24 лв.. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР