29 януари 1886 г. германският инженер Карл Бенц патентова първия

...
29 януари 1886 г. германският инженер Карл Бенц патентова първия
Коментари Харесай

29 януари 1886 г. Карл Бенц взема патент

29 януари 1886 година немският инженер Карл Бенц патентова първия автомобил с бензинов мотор.

Карл Бенц е роден на 25 ноември 1848 година в Карлсруе, в фамилията на локомотивен ватман. Баща му умрял, когато Карл бил на две години. Въпреки, че била принудена да се оправя с лимитирани финансови средства, неговата майка съумяла да обезпечи на своя наследник положително обучение. Карл Бенц учил в гимназия, а по-късно в Политехническия университет в Карлсруе. След това приключил двугодишна практическа специализация в машиностроителната компания Maschinenbau-Gesellschaft в Карлсруе. Той почнал работа като чертожник и конструктор във фабрика за кантари в Манхайм. Той изгубил работата си през 1868 година и бил назначен в строителна компания, профилирана в строителството на мостове.

След това той отпътувал за Виена, където за малко време работил в компания за стоманени структури.

Преди да стигне до работещ бензинов мотор, Бенц реализира първия си патент още през 1879 година През 1885 година той основава „ Моторваген” - първият автомобил, задвижван от бензинов мотор. Бенц изобретява и карбуратора, система за контролиране на скоростта, запалване посредством искри от акумулатора, водния нагревател и други През 1893 година Карл Бенц вкарва за първи път кормилната система с шарнирен механизъм. През 1896 година той създал и така наречен „ контра-двигател”, предходник на актуалните мотори със срещуположно ситуирани цилиндри.

На 1 октомври 1883 година основава компанията „ Бенц и Ко. Райнише Газмоторен-Фабрик, Манхейм” дружно с предприемача Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер. С финансовата поддръжка от предприемачите Бенц можел да концентрира цялата си сила върху създаването на автомобилни мотори.

Той почнал с създаването на цялостната структура на автомобил, в който да вгради четиритактовия си бензинов мотор. Неговият съперник Даймлер от своя страна сложил първия си мотор върху шаси. През 1886 година Карл Бенц получил патент за своя автомобил и показал пред публиката първата „ патентована моторна кола на Бенц”.



Возилото с три колела е с мотор, ситуиран на задната ос, четиритактов и с един цилиндър. Мощността на елемента е била едвам 0,9 к.с. Максималната скорост на транспортното средство от 19 в. е 16 км/ч.

Същата година по случай рожденият ден на жена си трансформира един файтон в първия 4-колесен автомобил. Първият тест драйв на машината се е състоял на 3 юли 1886 година в Манхайм. Берта Бенц и двамата и синове Евгений и Ричард потеглят в най-дългото странствуване в дотогавашната автомобилна история. Тя употребява патентованият автомобил на Бенц и пътува (90 км) от Манхайм до Пфорцхайм.

През 1887 година първият в света автомобил е показан на галерия в Париж. От този модел да създадени едвам три броя, два от които са изчезнали безследно (най-вероятно са откраднати). Оцелелият е в този момент измежду най-ценните експонати на Германския музей в Мюнхен, освен това положението му е доста положително и се допуска, че може да се движи.

През 1888 година Карл Бенц показва своите машини и на други интернационалните автомобилни изложения. През 1893 година той основава четириколесния автомобил „ Виктория”, като патентова своя система за ръководство на колелата, при която те се въртят по настрана, а не цялата предна ос като при каруците, и това е кардинално ново техническо решение. Колата има мощен трилитров мотор с мощ 3 к.с. Този модел укрепва финансовото положение на компанията.

Бенц обаче се връща към първия си автомобил, през 1894 година го преработва в четириколесен под името „ Вело” и през идващите три години продава от него 381 броя. Счита се, че това е първият сериен автомобил.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР