28% от анкетираните у нас работят над 5 години в

...
28% от анкетираните у нас работят над 5 години в
Коментари Харесай

Лоялните служители са малцинство на пазара на труда

28% от интервюираните у нас работят над 5 години в една компания

Младото потомство – милениалите и поколението Z – по-често търси провокации в кариерата си и благоприятни условия за работа при други работодатели

Оптималният интервал за работа при еднакъв шеф е от 3 до 5 години за 39% от чиновниците, сочат резултатите от интернационално проучване на Paylab Compensation Monitor в 12 европейски страни, извършено у нас от уеб страницата Zaplatomer.bg.

Около една четвърт (26%) от респондентите избират по-дълъг интервал – от 6 – 9 години като най-оптимална дълготрайност служителят да работи при еднакъв шеф. Резултатите ясно демонстрират, че по-младото потомство – милениалите и поколението Z – по-често търсят провокации в кариерата си и благоприятни условия за работа при други работодатели.

Като цяло, лоялните чиновници, работещи за един шеф повече от 5 години, са малцинство на пазара на труда – единствено 27,5%. Най-голямата група са тези, работили по-малко от 2 години.

Сред страните, в които е извършено допитването, най-лоялни са чиновниците (които работят повече от 5 години за сегашния си работодател) във Финландия, Словения и Полша. Делът на тези хора сега е най-нисък в Сърбия.

В България групата на лоялните чиновници, които работят за сегашния си шеф повече от 5 години, е 28%. Така България попада на пето място измежду групата на страните с по-скоро лоялни чиновници. Същевременно, 47,5% са показали, че са работили по-малко от 2 години за сегашната си компания.

България попада на пето място измежду групата на страните с по-скоро лоялни чиновници

Лоялността към работодателя значително зависи от кариерното развиване в компанията. Значително по-голям дял от хората, които работят повече от 5 години за един шеф, са тези на позиции от ниския, междинен и топ мениджмънт. Това значително е обвързвано с обстоятелството, че тези хора е трябвало да работят последователно, с цел да се изкачат по кариерната стълбица.

Почти половината от респондентите (47%) считат, че да бъдеш предан към своя шеф си заслужава и че чиновниците получават осезаемо доказателство за това под формата на финансови и непарични придобивки.

Тази наклонност се отнася и за България, където още веднъж 47% имат вяра, че чиновниците получават избрани материални и нематериални тласъци за лоялността си. Според 27%, лоялността е обвързана с резултати в заплащането, а съгласно 20% тя е обвързвана с дадени нематериални придобивки.
още по тематиката
Обратното мнение се показва от 32% от респондентите, които са уверени, че новите чиновници постоянно имат сходни придобивки като чиновниците, които отдавна работят за същия шеф. Те имат вяра, че разликите сред чиновниците, които са неотдавна в компанията и дългогодишните чиновници изчезват след избран интервал от време.

Според 35% от респондентите в България, лоялността не се отразява на придобивките на чиновниците, които дълготрайно работят за компанията.

Интересно умозаключение е, че новопостъпилите чиновници, т.е. тези, които работят за даден шеф по-малко от година, имат най-силно чувство, че лоялността се отплаща. От друга страна, хората, които понастоящем работят повече от 5 години при настоящия си шеф, са по-склонни да мислят, че лоялните чиновници нямат специфични преимущества в компанията.

Мнозинството от чиновниците на възраст под 34 години не са работили за повече от трима работодатели. В множеството случаи чиновниците от идващите възрастови групи не са работили за повече от пет работодатели. В България също 54,1% от респондентите са работили за до трима работодатели.

Предишно проучване на Paylab Compensation Monitor удостовери наклонността, че най-ефективната тактика за хората, които желаят да усилят приходите си, е промяна на работата, т.е. намиране на по-добре платена работа от сегашната. Те даже считат, че това е по-обещаващ метод за увеличение на приходите, в сравнение с договарянията за по-висока заплата с сегашния им шеф.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР