27% от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки

...
27% от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки
Коментари Харесай

Почти една трета от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки

27% от българите срещат усложнения при заплащането на битовите сметки и имат просрочени такива, демонстрира изследване на Еврофонд “Кризата с разноските за живот и енергийната беднотия в Европейски Съюз ”, оповестяват от КНСБ на страницата на синдикалната организация.

Делът на интервюираните в Европейски Съюз, които оповестяват, че са изостанали при заплащането на сметките си за комунални услуги, варира от 7% в Дания и Швеция до 50 на 100 в Гърция. Средно за Европейски Съюз този % е 15,6. Тези хора са и най-силно изложени на риск от енергийна беднотия.

Средно 28% от интервюираните в Европейски Съюз чакат да имат проблеми с заплащането на битовите сметки през идващите три месеца, а 31% от семействата с автомобил предвиждат, че ще имат усложнения с заплащането на разноските за поддръжката му.

От Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП) подчертават върху изследването на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд (Еврофонд) и поради тревожните резултати, свързани с отражението на рецесията върху дамите и обострянето на казуса с неравенството при заплащането.

Изследването демонстрира, че дамите са по-силно наранени от повишението на цените на електрическата енергия – 44% от самотните майки и 31 на 100 от самотните дами чакат да изпитат усложнения при покриването на разноските за сила през идващите три месеца. За съпоставяне такива компликации чакат 26% от самотните мъже и 30 на 100 от двойките с деца. Ето за какво равенството в заплащането с мъжете е належащо повече от всеки път, показват от ЕКП.

Данните разкриват действителното отражение върху дамите на неравенството в приходите. Средно за Европейски Съюз то е 13 на 100. В същото време рецесията с разноските за живот затруднява дамите да избягат и от домашното принуждение, защото са финансово обвързани и подвластни от насилника-партньор и не могат да живеят единствено със своя приход, разясняват от ЕКП.

Необходими са незабавни ограничения, показват от ЕКП, и припомнят за проекта от шест точки, който включва:

- Повишаване на заплатите, с цел да се отговори на възходящите разноски за живот;

– Ограничаване на цените на енергията;

– Спешни заплащания за тези, които изпитват най-големи усложнения да заплащат сметките си;

– Забрана на спирането на доставките на енергия;

– Извънредни налози върху свръхпечалбите на енергийните гиганти;

Българските синдикати също непрекъснато слагат тематиката за поддръжката на уязвимите хора.

КНСБ и КТ “Подкрепа ” организираха на 11 ноември народен протестен протест и протестно автошествие в София с гледище за по-високи приходи, приемане на бюджет 2023, поддръжка на енергийно уязвимите консуматори в навечерието на зимния сезон, отбрана на синдикалните и трудови права на работещите хора.

Исканията на синдикатите са за растеж на приходите до края на 2022 година, който да компенсира кумулативното повишаване на инфлацията. През септември 2022 година по отношение на септември 2021 година тя доближи 18,7%. Те упорстват Бюджет 2023 да бъде признат в най-кратки периоди, като той да бъде постоянна основа за растеж на приходите, съгласно провокациите, подбудени от рецесията, в която се намираме. Според синдикатите Бюджет 2023 може да бъде импортиран и от служебното държавно управление. Ръст на минималната работна заплата от 710 лева на най-малко 850 лева от 1 януари 2023 година е другото главно искане на КНСБ и КТ " Подкрепа ".

Двата синдиката упорстват за приемане на формулировка за енергийно уязвими консуматори до края на 2022 година и въвеждане в деяние на механизъм за финансова поддръжка преди освобождение на цените за семействата. Поради неналичието на формулировка за енергийна беднотия сега, те желаят през тази зима да се усили най-малко два пъти броят на хората, получаващи пари за отопление, като минималният размер на помощта да бъде 1000 лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР