27 март е и Ден на маратонката. Но едва започнал

...
27 март е и Ден на маратонката. Но едва започнал
Коментари Харесай

В Деня на маратонката: 14 неща, които незнаем за нея

27 март е и Ден на маратонката. Но едвам почнал да се чества като състезателен празник у нас предходната година, в този момент би трябвало да се означи в с подскоци на място в хола.  В началото маратонките са били единствено спортни обувки, само че през днешния ден се носят на всички места и когато и да е като част всекидневно облекло. Някои дизайнери ги включват даже в формалните дрехи. Има разнообразни видове - от типичен, баскетболни до обувки за тичане, та даже и характерни модели. Маратонките се трансформират във значима част от хип-хоп културата (и то марки като Adidas и Puma), а от 70-те години на предишния век са неразделна част от стилните трендове.

Какво не знаем за маратонките:

1. Първият чифт маратонки е основан през 1870 година в Англия.

2. Притежателят на най-вече маратонки в света е Марк Фарезе с 3000 чифта на стойност над 750 000 $.

3. Названието на британски “sneaker ” идва от глагола Промъквам се - sneak around - поради меките, гъвкави гумени подметки, с чиято помощ хората са се движили доста по-тихо.

4. Първите маратонки с по-висока, а не идеално гладка подметка, се появяват още през далечната 1925 година Смятало се е, че присъединяване на дамите в атлетичния живот ще притъпи тяхната женственост.

 5. Моделът Nike Air Force I е една от най-продаваните обувки за всички времена, без даже да е рекламирана.

6. Брандът Reebok подписва пожизнен контракт с NBA легендата Алън Айверсън на 28.11.2001. Той получава по 7 милиона на година.

7. Рапърите Run-DMC са първата музикална група, която подписва контракт с марка за маратонки. Впоследствие, договорката им с Adidas се трансформира в дългогодишна история за триумфа!

8. Класическият модел Converse Chuck Taylor All Stars, който се появява на пазара през 1917 година, е най-продаваната маратонка в света с общи продажби от към 600 милиона чифта.

9. При представянето си през 1973 година, Puma Clyde са първите същински баскетболни обувки. Когато идва време да бъдат пуснати на пазара още веднъж, от Puma не разполагат с истинския дизайн, тъй че дизайнерите и инженерите употребяват чифт на чиновник, с цел да ги пресъздадат.

10. Nike в никакъв случай не са били на загуба!

11. Името на марката Reebok произлиза от британската дума за сърнена антилопа - Rhebok.

12. Reebok съвсем съумяват да подпишат контракт с великия ЛеБрон Джеймс за 75 милиона $, само че най-после Nike съумяват да го завлечен за цели 90 милиона!

13. Вокалистът на Nirvana Кърт Кобейн умира, носейки чифт черни велурени Converse One Star и от марката пускат на пазара серия маратонки, отдадени на него.



14. Свръх известният модел Air Jordan можеше въобще да не се появи на бял свят, защото Майкъл Джордан е бил вманиачен почитател на Adidas и е желал договорка с тях, която по този начин и не се случва. И през 1984г. звездата подписва с Nike.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР