27 дка в столичния квартал Манастирски ливади“ ще се превърнат

...
27 дка в столичния квартал Манастирски ливади“ ще се превърнат
Коментари Харесай

София може да има нов парк. С умни цветя, река и езеро

27 дка в столичния квартал „ Манастирски ливади “ ще се трансфорат в съвременен и зелен градски парк с европейски образ. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и основният проектант на София Здравко Здравков оферират да се възстановят градски пространства на изоставени речни разливи посредством новаторски и екологични решения. За задачата градският парламент би трябвало да даде единодушие Столичната община да кандидатства дружно с Асоциацията за развиване на София “, „ Софинвест “ и Ботаническата градина по стратегия на Европейската самодейност на градовете.

Конкретното предложение е за превръщането на 27 дка разливна зона, ситуирана в гъсто популации квартал „ Манастирски ливади – Изток “, в ново европейско пространство – висококачествено, отворено, безвредно и оживено градско място, съобразено с най-високите екологични стандарти, включващо новаторски технологии, насочени към жителите.
Новият модел на градски парк
в допълнение ще служи като пример и ще поддържа напъните на Европейската комисия за пресъздаване на градове благодарение на жителите и поддръжката на разнообразни заинтригувани страни, които са част от градския живот.

Създаването на модерния парк ще включва:
създаване на промяна на 350 л/м от река „ Боянска бара “ в сектора сред ул. „ Флора “ и ул. „ Костенски водопад “;изграждане на ретензионно (задържащо) езеро;изграждане на система за събиране и ръководство на дъждовна вода, в това число задържащи контейнери и система за напояване на растителността и разчистване на алеите;повърхностно озеленяване, в това число създаване на велоалеивъвеждане на възобновима електрическа енергия „ Умни цветя “ с акумулатори, захранващи парка;градско земеделие, захранвано от възобновими източници и компостиране, мини оранжерии на открито;въвеждане на нови оперативни схеми за образование на хора в неравностойно състояние и включването им като градски градинари и отговорници за вярното събиране на отпадъци;класни стаи навън за повишение на осведомеността за природата и климата;споделени работни пространства/почивки за обяд уреди навън, включително новаторски лаборатории;разработване и консултиране на новаторско публично съглашение за ръководство и употреба на споделени градски пространства;изготвяне на цифров паспорт на парка и употребяваните материали;комбинирана детска площадка.културни и празнични събития, спорт, игри, новаторски лаборатории.
„ Продължаваме дейната работа по създаване на пътна инфраструктура, детски градини и места за отдих в един от най-бързоразвиващите се столични квартали. Наред с това, нашата цел е да продължим напъните, които и досега поставяме за превръщането на София освен в
съвременна европейска столица,
само че и в зелен град. Това неизбежно ще усъвършенства качеството на живот в нашия град. “, разяснява ръководителят на съвета Георги Георгиев.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР