24 Март До 31 март български експерти могат да кандидатстват

...
24 Март До 31 март български експерти могат да кандидатстват
Коментари Харесай

Български експерти могат да кандидатстват за програмата Изкуствен интелект и етика

24 Март
До 31 март български специалисти могат да аплайват за програмата " Изкуствен разсъдък и нравственос ", проведена от Гьоте-институтите в София, Букурещ, Анкара, Атина, Загреб и Сараево. Интердисциплинарната платформа за продан е ориентирана към учени, откриватели, ИТ експерти, хуманитаристи и актьори.

Проектът цели проучване и задълбочено осмисляне на настоящи въпроси в сферата, с фокус върху ролята на изкуствения разсъдък върху живота на хората. Идеята е да се показа отворена тематична рамка за спор и излагане на разнообразни гледни точни и аспекти в подтекста на AI и връзката му с човечеството.

Трима български участници ще бъдат определени да се включат в програмата и в мрежа от 18 експерти и десетки сътрудници и лектори от България, Румъния, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина и Хърватска. Те ще споделят и задълбочават своето схващане и принос в тематиките на плана, изучавайки етиката през призмата на политиката, законодателството и стопанската система.

Тематична рамка
От Гугъл и Netflix до Фейсбук и TikTok, от търсенето в интернет до онлайн преводачите, обществените мрежи и онлайн маркетинга - изкуственият разсъдък и логаритмите са неизменима част от всекидневието ни. Наред с новите благоприятни условия за иновация във всички сфери на живота изкуственият разсъдък слага и редица етически въпроси.

Именно пресечните точки сред изкуствен интелект и нравственос са в основата на плана EthicAI на Гьоте-институтите от Югоизточна Европа през 2021 година В идващите шест месеца те ще предложат разнообразна онлайн стратегия с уъркшопи, лекции и полемики, които ще обиден тематики от четирите области:

● Лингвистика: асимилиране и култивиране на езика, преводи, езикът като връзка сред човек и ИИ;
● Проблемни точки: когнитивни процеси, неточности, дискриминация, отбрана на данни, ИИ като инструмент за справяне с спорове и етически проблеми или стъпка към одобряването им;
● Креативност: творчество, основано на логаритми, авторско право и цензура;
● Медия: потреблението на персоналните данни в политическата поляризация; агитация и реклама; бъдещето на deepfake;

В рамките на плана ще се организира EthicAI=Labs - лабораторен формат, в който ще бъдат образувани интердисциплинарни екипи от учени (компютърни науки, физика и др.), откриватели (философия, социология, антропология, културология, лингвистика), актьори и куратори. Във всеки екип ще се дискутират съответни проблеми и ще се търсят решения. Участниците ще вземат участие в уъркшопи с одобрени експерти от района на Югоизточна Европа и от Германия, ще има още наставнически сесии, опция за продуциране на дребни планове и други Всеки участник ще получи стипендия в размер на 700 евро.

Всички детайлности за плана, програмата и кандидатстването ще откриете.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР