24% или близо 1 милион българи спортуват редовно поне веднъж

...
24% или близо 1 милион българи спортуват редовно поне веднъж
Коментари Харесай

24% от българите спортуват поне веднъж седмично, 55% - един път в месеца

24% или близо 1 милион българи спортуват постоянно най-малко един път седмично, като този брой бележи забележителен растеж по отношение на 2022 година (20%).

Активно спортуват най-вече младежите сред 15 и 29 година

Близо 2 милиона българи показват, че са физически дейни най-малко един път месечно.

Това демонстрират данните от изследването за физическите привички на българина - MultiSport Index на IPSOS България, извършено в края на 2023 година по поръчка на Бенефит Системс България – компанията, която дава опция на корпоративните си клиенти да дават карти MultiSport на своите чиновници като част от пакета им с мотивационни придобивки.

Изследването включва количествени данни и качествена част – 5 дълбочинни изявленията с специалисти: кардиолог, ендокринолог, кинезитерапевт, психолог и нутриционист. Според данните общо 55% от българите правят физическа активност или спортуват най-малко един път месечно. Делът им се резервира от 2022 година, само че съгласно разбора на специалистите тази периодичност е незадоволителна, с цел да окаже позитивен резултат върху здравето.

45% от интервюираните споделят, че правят физическа интензивност по-рядко от един път месечно, а главните аргументи за това са неналичието на интерес към спорта (63%) и неналичието на време (39%).

По мнението на специалистите процентът неактивни хора е прекомерно огромен, а стресът и забързаният метод на живот се трансформират в опрощение.

Проблемът се корени в неналичието на построени привички и осведоменост, изключително при поколенията над 40 години.

Поколението 15-30 годишни е добре осведомено, осъзнато във връзка с персоналното здраве и разбиращо изгодите в дълготраен проект. “Въпреки това, процентът младежи с нетипични за възрастта проблеми, разследване от неналичието на придвижване и спорт, е по-голям през последните години. Примери за такива последици са: диагноза дискова херния на млада възраст, наднормено тегло, затлъстяване и рисковите фактори, които носи то като отключване на диабет ”, сподели кинезитерапевтът Златин Петков.

Според общото мнение на участниците в качественото изследване мотивацията за придвижване се появява, когато физическите проблеми я постановат. Това е обвързвано с липса на обществена среда, която да стимулира, недоумение на потребността от предварителна защита, липса на осведоменост във връзка с персоналното здраве, отсрочване визитата на експерт до последния вероятен миг и липса на предпочитание за отричане от нездравословните привички.

Делът на хората, извършващи постоянно физическа интензивност, последователно се усилва през последните години – от 29% през 2019 година до 42% през 2023 година Това са най-вече хора в дейна възраст, работещи, високообразовани и с малко по-високи приходи по отношение на общото население на България. Резултатите от изследването демонстрират нараснал интерес към колоезденето (18%) и вървене пеша/разходка (61%). Експертите изясняват това с достъпността, опцията за упражняване със семейство и удобното въздействие за физическо и психическо здраве.

Спортът е съвременен при младите, което е причина за създаване на непрекъснати привички в дълготраен проект. Фитнесът остава най-популярен измежду интензивно спортуващите (14%), а 68% от спортуващите българи избират да спортуват с другар, сътрудник, дете.

Продължава да се усилва делът на постоянно спортуващите, които следват избран хранителен режим, като през 2023 година са съвсем 6 на всеки 10 интензивно спортуващи. Специалистите разказват питателните привички на хората в България като незадоволително здравословни в общия случай, включващи много обработени храни, мазнини и бързи въглехидрати.

“Търсейки оптималното тегло, от време на време хората залитат към съвременни диети, които дават обещание бързи резултати, само че не водят до дългогодишен резултат и могат да отключат здравословни проблеми в бъдеще. Добре е човек да си даде задоволително време, с цел да построи устойчиви привички, които да се трансфорат в здравословен метод на живот ", съобщи нутриционистът Евдокия Александрова.

Друга наклонност се следи при потреблението на технологиите като част от спортната стратегия на българите. В съпоставяне с предходните изследвания, през 2023 година използването на мобилни приложения, подпомагащи тренировката, се усилва до 39%. Експертите се сплотяват към тезата, че технологиите при спортуване имат изгоди за мотивацията към повече физическа интензивност, основават спортен детайл, а и са потребни от здравна позиция.

Спортът и здравето са значима тематика и на работното място. Според изследването чиновниците имат мощна потребност работодателят да се ангажира със здравето и физическата интензивност в компанията. За 42% спортът като облага е мотиватор за повече придвижване. 4 от 10 интервюирани са чували за карта MultiSport. Този дял продължава да се усилва с всяка минала година и през 2023 година доближава 42% известност на марката. Картата е най-популярна измежду младите поданици на огромните градове, най-много на столицата, където 4 от 5 дават отговор позитивно.

“Основният извод от изследването е, че вървим в вярната посока, само че следва още доста работа. Вярвам, че всички участници в публичния живот би трябвало да обединим старания за повишение на спортната и двигателна просвета на българина, и съм щастлива, че в нашата работа виждаме положителна наклонност измежду работодателите. Наш главен приоритет като обществено виновна компания е да насърчаваме дейния метод на живот. Ще продължим да подкрепяме  нашите сътрудници и дружно да сътворяваме повече благоприятни условия за спорт и придвижване в името на общата идея. “, показа Алиция Любенов, маркетинг управител на Бенефит Системс България.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР