220,4 млн. лв. ще бъдат отделени за всички дейности по

...
220,4 млн. лв. ще бъдат отделени за всички дейности по
Коментари Харесай

Столичната община ще харчи с близо 4 млн. лева повече за почистване

220,4 млн. лева ще бъдат отделени за всички действия по почистването на Столичната община през 2021 година План-сметката, която е импортирана за разискване, включва всички действия по събирането и обезвреждането на боклуци, лятното и зимно разчистване на улици и обществени площи, рекултивацията на затворените депа и други

През 2020 година гласуваните разноски за непорочност бяха 217 млн. лева

С 24% се усилва площта на улици и публични места, които ще бъдат измивани през идната година. Така общата им повърхност доближава 95 495 дка.

3,2 млн. лева повече се залагат за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане, като общата сума за годината е 88,4 млн. лева

73 млн. лева са планувани за събиране на битовите боклуци, което е с 6 млн. лева повече от актуалната година. Според данните на общината, в последните 3 години размерът на събрани и превозени боклуци се е нараснал с 11%.

Столичната община задължи компаниите, които дават отговор за почистването, да работят с напълно нова техника с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6, както и да обезпечат дребна техника за почистване на тротоари и улици с електрическо или хибридно задвижване. За попречване на нерегламентираното горене на гуми в договорите на почистващите компании е планувано и събирането на излезли от приложимост гуми, оставени на обществени площи.

Само преди седмица изследване за замърсяването в столицата, което беше показано персонално от кмета Йорданка Фандъкова, регистрира, че 25% от замърсяването на въздуха се дължи на почвата и праха от улиците, 23% от нездравословните излъчвания се отделят при изгарянето на биомаса, включително и дървесина, 16% - от външните за града източници и 19% - от горенето на въглища. Оказва се, че вредата от трафика, която рефлектира върху въздуха в столицата е единствено 9%. Източници на замърсяване са още и: промишлеността с 4%, отоплителни централи на газ - 4% и други източници - под 1%.

Въпреки гаранциите за високия екологичен стандарт на почистващата техника, огромна част от почистването на улиците към момента се прави на ръка.

Размерът на такса битови боклуци за поредна година остава неизменен, като с по-добра събираемост се залага нарастване от 3,2 млн. лева на План-сметката за непорочност.

Таксата за недвижими парцели на жители и за жилищни парцели на предприятията се резервира в размер на 1.6%о върху данъчната оценка. Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните парцели на предприятията – 10% върху отчетната стойност.

От общината припомнят, че до 30 ноември 2020 година би трябвало да подадат искане юридическите лица – предприятия и компании, които желаят през 2021 година да заплащат такса боклук съгласно количеството боклуци или с директно договаряне.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР