22 кралски особи, управлявали преди 3000 г., дефилираха в КайроГрандиозният

...
22 кралски особи, управлявали преди 3000 г., дефилираха в КайроГрандиозният
Коментари Харесай

Парад на мумии срещу проклятието на фараоните

22 кралски особи, управлявали преди 3000 година, дефилираха в Кайро

Грандиозният театър разсъни интереса към туризма в Египет

 

На 24 март контейнеровоз блокира Суецкия канал, а загубите за международната търговия се пресмятат на 1 милиард $. На 26 март влакова злополука в Сохаг, горен Египет, взе живота на 32-ма души, а 66-има бяха ранени. Само ден по-късно 8 души починаха, а 24-ма пострадаха тежко при сриването на многоетажна постройка покрай летището в Кайро.  Тези събития, които се случиха в границите на няколко дни в Египет, накараха локалните хора и светът да се запитат дали зад тези трагични произшествия не стои " проклятието на фараона "? То гласи: " Смъртта ще дохвъри с бързи криле за оня, който наруши покоя на фараона ". Според преданието тези думи са изписвани в гробниците от свещеници и застигат всеки, който се осмели да проникне в тях. Мнозина свързаха поредицата от нещастни случаи с новината за преместването на 22 мумии на египетски царе от един музей в различен.  Наложи се археолозите да изясняват, че става дума за чиста случайност и нито един от гробовете не е бил развален при изваждането на античните остатъци. Най-известният египтолог Захи Хауас и историкът Басам ел Шамаа още веднъж припомниха, че гибелта на археолози, проникнали в гробниците на фараоните, се дължи на бактерии. Други пък нарекоха " златния церемониал на фараоните " акция против проклятието. И показаха, че в деня на провеждането му - 2 април, към този момент няма чакащи кораби в Суецкия канал.

Слънцето залязва над Кайро, а последните му лъчи осветяват обилна гала - 22 кралски особи дефилират в столицата. Всяка от тях пътува в лично транспортно средство с конвой, музика, светлини, костюми и коне. Единствената специфичност е, че монарсите, участващи в шествието, са мъртви повече от 3000 година Мумиите им напуснаха Египетския музей на площад Тахрир и изминаха 5 км до новия си дом - Националния музей на Египетската цивилизиция.  Групата включваше 18 царе и четири царици от 17-та до 20-та династия на античен Египет, управлявали преди към 3500 до 3100 години. Те бяха превозени в капсули, цялостни с азот, върху транспортни средства, осигуряващи минимални трептения и по трасе с преустроена настилка. Повечето от мумиите са открити при археологически разкопки в края на 19 век на две места в руините на Тива, античната столица на Египет, сегашен Луксор. Те ще бъдат ситуирани в Царска зала на мумиите, която ще отвори за необятната аудитория на 18 април. Залата е проектирана по този начин, че посетителите да изпитат илюзията, че са в Долината на царете в Луксор. " Избрахме Музея на цивилизацията, тъй като желаеме да изложим мумиите по цивилизован и образован метод, а не за развлечение, както беше в Египетския музей ", сподели Захи Хауас. Една от огромните атракции е мумията на Рамзес Втори, най-известният фараон от Новото царство, управлявал 67 години и останал в историята с подписването на първия прочут кротичък контракт. Интерес провокира и владетелката Хатшепсут, поела властта макар че по нейно време обичаите изключвали жени-фараони.

Иманяр разкрил тайника със саркофази и злато

Години след гибелта на монарсите, страната Египет е  разграничена и отслабена, а кражбите на гробници се разрастват. Свещениците са принудени да скрият кралските мумии в секрети убежища. Така в продължение на епохи останките на владетелите са опазени от любопитни. В края на 19 век обаче един от тайниците е оголен, а историята за това наподобява на приказката за пещерата на Аладин. " През 1871 година член на фамилията на Абд ал Расул, което се издържало от иманярство, водел стадото си на паша. Една от козите обаче избягала нагоре към планината на юг от храма на кралица Хатшепсут. Мъжът хукнал след животното и стигнал до пещера. Когато влезнал, се озовал пред мумии, ковчези и злато ", описа Захи Хавас пред CBS News. Семейството запазило тайната в продължение на 10 години, като иманярите изнасяли артефакти и ги продавали. Но за скъпите находки научили колекционери от целия свят и продажбите създали усещане и на локалните управляващи. Те арестували един от членовете на фамилията и го разпитвали цялостен месец. Но мъжът не споделил и дума. А когато го освободили, изискал от фамилията си по-голям дял като отплата. " Останалите членове отказали и почнали да се бият между тях. Тогава един отишъл в полицията и съобщил всичко за пещерата ", споделя Хавас.

Влизат в Кайро като осолена риба

Мумиите са натоварени на лодки и по Нил стигат в Кайро. Но когато от дълго време мъртвите крале и кралици идват в новата столица на страната си, са спрени на митницата.Инспекторите откриват, че думата " мумия " не се среща в никоя категория артикули, позволени за влизане. Но въпреки всичко решение е открито - в документите мумиите са записани като " осолена риба ". Първо са отнесени в музея Булак, а през 1902 година са преместени в Египетския музей. За първи път са изложени обществено през 1958 година

Защо ги местят още веднъж?

Процъфтяващата туристическа промишленост е един от главните източници на приход в Египет, само че тя страда доста поради COVID-19.  Затова Парадът на фараоните е метод за усилване на интереса към Египет като дестинация. Събитието на стойност милиони долари, което концентрира погледите на целия свят, бе доста деликатно квалифицирано. Водещ на токшоу даже помоли живеещите по маршрута на парада да скрият боклуците от покривите на постройките си за ден, защото ще има въздушни фрагменти от кралското шествие. Събитието включваше и откриването на обелиск, както и разопаковането на четири сфинкса в центъра на известния площад Тахрир в Кайро. Артефактите бяха конфигурирани и към този момент няколко месеца чакаха дебюта си. Целият церемониал беше излъчен онлайн от министерството на туризма и антиките в Египет.

Противоречиви атракции

Въпреки че античната история на Египет явно е основа за туристическа промишленост, мумиите са умряли човешки същества и постоянно е имало гръмък спор дали те не би трябвало да бъдат заровени, вместо да бъдат излагани на показ. Разкопаването на гробове е неразрешено в исляма, а доктор Ахмад Карима, професор по ислямско право от университета Ал-Азхар в Кайро, неотдавна още веднъж повдигна въпроса за проявлението на мумиите за " някакви долари и евро ". Според експерта, телата би трябвало да бъдат ексхумирани единствено за научни проучвания, след което да бъдат неотложно заровени още веднъж. През 1980 година президентът Ануар Садат разпореди затварянето на Кралската стая за мумии в Египетския музей с аргумента, че тя осквернява мъртвите. Вместо това искаше останките да бъдат заровени. това обаче не се случи. Археолозите, които се опълчват на скриването на мумии, упорстват, че не са грабители на гробници, а резервират античните остатъци от заличаване и би трябвало да свършат работата си, с цел да научат за предишното. ДНК тестванията и сканирането не престават да трансформират това, което знаем за това по какъв начин античните египтяни са живели и умирали.

Новият им дом е като гробниците в Долината на царете

От 22-те кралски мумии, настанени в Националния музей на египетската цивилизация, 20 бяха изложени на показ, а две - кралица Меритамун и кралица Т, бяха на предпазване. " Всяка мумия има история, всяка мумия е магия ", сподели Хавас пред CBS News.  " Новият шоурум е по-скоро като еднопосочен кръговиден лабиринт. Той е планиран като гробниците в Долината на царете. Всички стени са черни, прожектори осветяват мумиите ", споделя Сайед Абу-Ел Фадал, представител на NMEC, пред CBS News ". Новата изложбена зала ще включва рентгенови фотоси и сканиране на мумиите и някои от движимостите им. В продължение на повече от 3000 години тези царе и кралици са местени от една гробница в друга, от една столица в друга и от един музей в различен. " Сега, надяваме се, най-сетне ще им бъде разрешено да си починат в мир ", споделят археолозите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР