2023 година ще остане в метеорологичната история като най-горещата откакто

...
2023 година ще остане в метеорологичната история като най-горещата откакто
Коментари Харесай

Светът изпраща най-горещата година в историята, Пловдив отбеляза до 43 градуса през лятото

2023 година ще остане в метеорологичната история като най-горещата откогато има данни и се води статистика. Всеки месец от юни насам се подрежда измежду най-топлите в историята и с изключение на като най-гореща, 2023 има огромна възможност да бъде и първата година с особеност над 1,5 °C от доиндустриалните равнища. 
Прочетете още
Още през март България регистрира най-топлата зима за последните 135 години - откогато у нас се вършат метеоролични проучвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години.

Лятото на собствен ред също счупи температурните върхове, като данните за месец август 2023 година демонстрираха устойчива тенденцията за покачване на междинната европейска температура за последните 32 години. Според данните на програмата „ Коперник ” на Европейския съюз за наблюдаване на климата, август 2023 е вторият най-топъл месец в метеорологичната историята на земното кълбо от 1850 година насам. Първият в тази ранглиста е август 2022 година В България записахме третото най-горещо лято за последните 44 години. Според стойностите обаче август 2023 година е бил най-топлият август от 1979 година насам. През този интервал темпетарутите в Пловдив доближиха до 43 градуса на сянка, като ежедневно до Спешна помощ постъпваха десетки сигнали за припаднали и колабирали жители.

Въпреки рисково горещото лято тази година, съгласно официалната статистика най-високата температура в България е измерена през 1916 година в Садово -  45.2°. Според модерни метереолози обаче, научно обоснования температурен връх е от 5 юли 2000 година и е регистриран в Пловдив - 45 градуса.

Есента продължи наклонността като данните за месец ноември 2023 година демонстрираха, че е бил следващият най-топъл ноември в света. Той се подреди в поредицата от рекордно топли месеци, които започнаха от юни тази година. В България беше по-топло от естественото, макар че до върхове не се стигна.

Въпреки това, топлата есен в България пък докара до форсмажорни условия, като във втората половина на месеца през страната минаха два извънредно мощни циклона, които провокираха изобилен снеговалеж, гороломи, бурни ветрове, предизвикаха доста материални вреди и даже лишиха човешки животи.

От началото на годината до края на ноември няма ден, през който междинната температура да е била с особеност под 1 °C, по отношение на междинната за интервала 1850 – 1900 година, което в записа от данни също няма аналог. Ако до края на годината се резервира сходна особеност на дните, има огромна възможност да се окаже, че 2023 година ще бъде първата година с особеност над 1,5 °C над доиндустриалната ера, демонстрират метеорологичните отчети. Трябва да се има поради, че приказваме към момента за единични превишения на тази стойност, а не за междинни многогодишни стойности.

Според специалистите трендовете към стопляне на климата ще продължат и през идната година и няма да е учудващо в случай че 2024 усъвършенства върховете на 2023 година. В годишния отчет на програмата " Коперник " на Европейския съюз за наблюдаване на климата се предизвестява, че светът влиза в непознати територии със стоплянето, което може да заплаши живота на планетата ни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР