2022-рa показа чудовищните размери на всеобщата катастрофа на българите в

...
2022-рa показа чудовищните размери на всеобщата катастрофа на българите в
Коментари Харесай

Иван Николов, председател на Културно-информационния център в Босилеград: Драмата на Западните покрайнини

2022-рa сподели чудовищните размери на всеобщата злополука на българите в Западните околности в резултат на денационализаторската политика, която продължава повече от век.
Тази година имаше избори за Национални препоръки на националните малцинства в Сърбия, в това число и на българското. Проведоха се от немай къде, без никакъв публичен спор, със същите подправени изборни описи, със същите претенденти и строго подчинени на Владимир Захариев и Стефан Стойков медии. 
Резултатът остана същият - остарелият антибългарски състав остана да организира сърбизацията на българите. Председателят Стойков се е произнасял прекомерно остро и невъзпитано против българските дипломати в Сърбия, само че никой не го е чул дума да каже против антибългарската акция, която непрестанно тече по сръбските медии - за " българските зверства ", за сърбо-шопите, за похищенията против българската история, език и просвета...
В такава атмосфера > да кажеш, че си българин, напълно не е здравословно > Особено в случай че се има поради общата националистическа нервност в Сърбия.
Превеждането на учебниците от сръбски на български, позитивната акция за разкриване на паралелки с образование на майчин български език, освобождение на медиите на български език за публично ангажирана и професионална публицистика, публична приложимост на български език, изразходване и основаване на българска просвета... - всичко това е под свъсения взор на старите югославски комунисти от български генезис и техните радикални наследници.
Преброяването на популацията в Сърбия през октомври 2022 година тегли чертата под стогодишната мъка. От тогавашното 100-хилядно малцинство е останало напълно малко. 
Населението на Босилеградска община към този момент е 6171 поданици. В съпоставяне с преброяването от 2011 година, когато популацията е било 8129 поданици, в този момент е намаляло с 1958 поданици или с цели 24,1%!
В Цариброд са изброени 8075 поданици. 2011 година са били 10 118. Намалели са с 2043 поданици или с 20,2%.
Според настоящото сръбско законодателство общините в Сърбия би трябвало да имат най-малко 10 000 поданици. По този аршин
 
Босилеград и Цариброд са изгубили статута на общини  > и подобен може да им бъде приет единствено по изключение.
Другият вид е с ново административно прекрояване да бъдат прикачени към прилежащите сръбски общини с преобладаващо сръбско население. Там вероятността е още по-мрачна. Този развой към този момент е почнал - обилни за жителите държавни институции, каквито са съдилища, прокуратура, кадастрални ръководства, данъчни ръководства, бюра по трудоустрояване, медицински центрове, към този момент са изнесени в Пирот, Враня, Сурдулица, Владичин Хан.
Вместо с престъпността, полицията гони българските духове. В съпоставяне с времето на Милошевич, в този момент дори е още по-будна за всяка обществена демонстрация на българско самочувстие. Големият брат даже следи за български фланелки, плакати и лайкове по Facebook...
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР