2022 г. може да се окаже годината, в която картата

...
2022 г. може да се окаже годината, в която картата
Коментари Харесай

Какво ще е бъдещето на черните овци в ЕС през 2022 година

2022 година може да се окаже годината, в която картата на Европейския съюз ще бъде преначертана. В продължение на години десните популисти печелеха позиции в по-новите страни членки на блока, въодушевяваха извънредно десни групи на целия континент и подклаждаха страхове за демократичното бъдеще на съюза. Това написа в своя публикация журналистът Лили Байер, за Politico.

В Унгария министър-председателят Виктор Орбан затвърди властта си над медиите и правосъдната система. В Полша консервативната партия " Право и правдивост " вкара широкообхватни промени в правосъдната система на страната, което провокира дълбока паника измежду съдиите, съдилищата и институциите на Европейски Съюз. А в Словения министър-председателят Янез Янша оказа напън върху обществено финансираната осведомителна организация на страната и подкопа процеса на назначение на прокурори в новосъздадената Европейска прокуратура.

Сега обаче бъдещето на държавните управления, които основават проблеми в Европа, е по-несигурно, в сравнение с когато и да било през последните години.

Тази пролет в Унгария ще се проведат парламентарни избори и за първи път опозицията на Орбан се сплоти в опит да насочи същинско предизвикателство към властта му. Докато алиансът се бори с вътрешни различия и неравностойни условия, съперниците на министър-председателя се надяват да се възползват от опасенията за корупция по високите етажи на властта и икономическите провокации, с цел да доближат до нерешителните гласоподаватели. Победа на опозицията би трансформирала освен реториката и политиките в Будапеща, само че и динамичността в Съвета на Европейския съюз, където Унгария постоянно играе ролята на бунтовник. Тя би имала и геополитически последствия за района: Орбан поддържа връзки с Пекин и Москва, а едно ново държавно управление евентуално ще направи поврат и ще се сближи с Европейски Съюз, Съединени американски щати и НАТО. От друга страна, победа на Орбан би затвърдила властта на водача деец и би му разрешила да продължи да построява алианс от извънредно десни и евроскептични сили на целия континент.

В Полша 2022 година може да докара до усилване на конкуренцията сред " Право и правдивост " и нейните противници, по-специално някогашния министър-председател Доналд Туск. Със задълбочаването на напрежението сред Варшава и Брюксел съперничещите си лагери евентуално ще се сблъскат както във връзка с върховенството на закона вкъщи, по този начин и във връзка с политиката към Европейски Съюз. „ Право и обективен “, която, за разлика от унгарския си еквивалент, зависи от от време на време непредсказуеми съдружни сътрудници, с цел да ръководи - ще бъде изправена пред вътрешен и външен напън преди изборите, които се чакат през 2023 година, в случай че ръководещият алианс не се разпадне по-рано.

А в Словения Янша ще бъде подложен на тестване в избори, които се чакат през първата половина на 2022 година Неговата Словенска демократическа партия към този момент разчита на съдружни сътрудници, с цел да го задържат на власт. В същото време оправянето на държавното управление с пандемията - в комбиниране с повтарящите се кавги - повдига въпроси за политическото бъдеще на министър-председателя.

При цялото мрънкане на Европейски Съюз за деградацията на демокрацията и върховенството на закона в Централна и Източна Европа, този проблем в никакъв случай не е подлежал на решение в Брюксел. Следващите няколко месеца ще покажат дали ще бъде открито решение в района.

Полша

С огромната си стопанска система и огромното си геополитическо значение политическите борби във Варшава имат последствия надалеч оттатък границите на Полша.

Ярослав Качински

72-годишният водач на " Право и правдивост " е най-влиятелният човек в Полша - макар неналичието на влиятелна служба. Зад кулисите се чака ветеранът да продължи да играе значима роля при вземането на решения във Варшава, в това число по какъв начин да се отговори на опасенията на Брюксел по отношение на независимостта на правосъдната система.

Доналд Туск

Бившият министър-председател и някогашен ръководител на Европейския съвет се завърна отпред на опозиционната партия " Гражданска платформа ". И въпреки че полската съпротива е разграничена, неговите старания съставляват предизвикателство за ръководещата партия. Туск води акция за увещание на поляците, които в голямата си част поддържат участието в Европейски Съюз, че държавното управление излага на риск фантазиите им.

Унгария

Изборите в Унгария през 2022 година ще бъдат следени от близко в целия блок. Залогът е огромен както за ръководещата партия " Фидес ", по този начин и за нейните съперници, а акцията се чака да бъде грозна.
Напук на контрактуваното: Англия вкарва ново предписание за уседналост за европейците
Повече от два милиона жители на Европейски Съюз са изправени пред ново предизвикателство пред пребиваването и работата им във Англия. Това...
Прочети повече
Виктор Орбан

За своите почитатели Виктор Орбан е родолюбец, който се стреми да пази националните ползи на Унгария. За критиците му той е буен автократ. Предстоящите избори могат да се окажат решаващи за кариерата му, само че също по този начин повдигат екзистенциални въпроси за министър-председателя и за предприемачите, които се издигнаха на негов тил.

Петер Марки-Зеу

Консервативният кмет на южния град Ходмезьовашархели е малко евентуалният кандидат на Орбан на изборите през 2022 година Но кметът, който се кандидатира с платформа за битка с корупцията, е изправен пред сложна борба, защото ръководещата партия активизира мощта на ресурсите си - от акциите с билбордове до държавните медии - против него и опозиционния алианс.

Словения
Bloomberg: Европейски Съюз може да се откаже от дълготрайните контракти за импорт на природен газ
Европейският съюз възнамерява да откри строги периоди за прекратяването на дълготрайните контракти за импорт на природен газ в границите на "...
Прочети повече
Макар че опасенията за върховенството на закона в Европа постоянно се въртят към Унгария и Полша, реториката на словенския министър-председател Янез Янша в Twitter също повдига вежди в европейските столици.

Янез Янша

Дългогодишният политик е непосредствен съдружник на Орбан, спечелил си репутацията на създател на неприятни туитове. Но позицията на Янша вкъщи надалеч не е постоянна. Критиците споделят, че въпреки да има терзания по отношение на ходовете на словенското държавно управление, по-специално офанзивите му против медиите, демократичните институции в страната остават непокътнати.

Таня Файон

Бивш публицист и сътрудник на Европейски Съюз, Таня Файон управлява опозиционните социалдемократи в Словения. Понастоящем тя е член на Европейския парламент, където работи по въпроси като връзките със Западните Балкани.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР