2021 г. не е по-различна от предишните и в окончателния

...
2021 г. не е по-различна от предишните и в окончателния
Коментари Харесай

Омбудсманът на Пловдив: Най-честите сигнали от граждани са за незаконно строителство

2021 година не е по-различна от предходните и в окончателния доклад ще бъдат включени към 300 сигнала от жители, подадени в приемната на институцията публичен медиатор. Това разяснява в изявление за Plovdiv24.bg инж. Борислав Стаматов, който към този момент близо 6 години е краткотрайно изпълняващ длъжността. През декември се прави устно резюме на сигналите, през януари е докладът за второто полугодие на миналата година, а на 15 февруари се показва годишният доклад.

Институцията публичен медиатор е последната инстанция за жителите, с цел да се оправят с някакъв проблем. Стаматов категорично отбелязва, че има сигнали, по които се работи в продължение на няколко години. Като образец за дълготрайност показва проблем за пътна права, която е връзка сред   " Рогошко шосе “ и бул. " Марица “. Сигналът е подаден преди три години и касае извънредно неприятното положение на настилката, дупки, доста прахуляк, слагане на пътни знаци от незнайни лица. Със случая са ангажирани доста институции, само че до ден сегашен секторът не е асфалтиран заради липса на средства.

Като комплициран проблем Стаматов дефинира и неналичието на пътна инфраструктура в индустриалната зона на регион " Тракия “. Единственото, което съумял да реализира със съдействието на съответните институции, е да се направи спирка с заслон за градски рейс.

На всеки подаден сигнал се обръща уместно внимание и няма рубрика " несериозни “. Омбудсманът показа, че за интервал от към 5 години е получил единствено от един жител към стотина сигнала по няколко съответни тематики. Въпреки това всеки от тях се изследва подробно и, в случай че се окаже, че към този момент е издавано мнение, му се дава отговор, че е работено по въпросния проблем.

Години наред най-честите тъжби са били в сектор " устройство на територията “ и са касаели нелегално строителство. Последните 2 години този бранш отстъпва на сигналите от категория " други “, в който са събрани разнородни проблеми. За омбудсманът това значи, че хората имат потребност да отидат някъде и да зададат въпроси от всевъзможен тип естество, а институцията има време, с цел да изслуша и отговори.

За пет години и 8 месеца на поста Борислав Стаматов е получил една опасност при разрешаване на междусъседски проблем, касаещ нелегално строителство и нелегално включване към ВиК.

В изявлението разясняваме и двата несполучливи състезанието за титуляр на поста " публичен медиатор “. Причината е заложена в ЗМСМА, който императивно показва, че изборът на локален омбудсман се прави с квалифицирано болшинство от две трети (67%) от Общинския съвет. В същото време държавното управление на България се избира от 51% от народните представители, което е голямо несъгласие, съгласно Стаматов. Той напомни, че Бургас в продължение на 10 години е имало краткотрайно изпълняващ длъжността, който по някое време се пенсионирал.

Какви са връзките на омбудсмана и пловдивските общински съветници, за какво на състезанието преди 6 години Борислав Стаматов получи 31 гласа поддръжка в Общински съвет, а в този момент – нито един, какви законови промени би трябвало да се създадат, с цел да е в действителност самостоятелна институцията " публичен медиатор “ – гледайте в прикаченото видео .

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР