2 месеца преди парламентарните избори в Нидерландия, министър-председателят Марк Рюте

...
2 месеца преди парламентарните избори в Нидерландия, министър-председателят Марк Рюте
Коментари Харесай

Думите, които ни се иска да чуем от българския премиер

2 месеца преди парламентарните избори в Нидерландия, министър-председателят Марк Рюте подаде оставка дружно с целия си кабинет. Причината – данъчните управляващи са принуждавали  хиляди фамилии да връщат обществени помощи, от които зависи оцеляването им.

„ Правовата страна е длъжна да пази жителите от едно всемогъщо ръководство, а в този случай всичко е протекло по напълно неправилен метод “, съобщи Рюте на една конференция, представен от „ Дойче веле “. Добави и че в продължение на години хиляди родители са били жертва на „ голяма неправда “. „ Ако цялата система се е провалила, ние не можем да създадем нищо друго, с изключение на да подадем групова оставка на цялото държавно управление. Ето за какво преди малко връчих на краля оставката на всички министри и държавни секретари ".

Проблемът бе оголен напълно скоро, когато стана ясно, че данъчните чиновници са смятали близо 20 000 родители за измамници без причина. Затова са ги принуждавали да връщат изплатените им детски надбавки в размер на десетки хиляди евро. Това стартира още от времето на предходния кабинет, който не е ръководен от Рюте. И въпреки отговорността за случилото се да пада директно върху обществен министър Лодевик Ашер, който е представител на опозиционната Социалдемократическата партия, Марк Рюте подава оставката си дружно с всички министри.  Според него решението е било мъчно, само че вярно.

„ На всички равнища са позволени неточности, които са довели до огромна неправда за хиляди фамилии. Невинните хора са криминализирани и животът им е погубен. Кабинетът поема цялата отговорност “, съобщи още нидерландският министър председател. " Държавата би трябвало да избута обратно прекомерно самоуверените, да пази слабите, да разпределя рисковете и да бъде лидер за всички “.  

Изявлението му трогна мнозина. Впечатли и нас, тъй като ни се желае да чуем тези думи от нашия министър-председател, чието ръководство е съпроводено с десетки кавги. У нас сходен проблем би завършил с демонстративното уволняване на обществения министър, който след няколко месеца евентуално би получил различен върховен държавен пост, а за обезщетения би се говорило единствено в предизборните речи. 

Междувременно Нидерландия към този момент е задействала процедура за разпределяне на компенсациите. Според забележителен % нидерландци, измежду които са освен поддръжници на партията на Рюте, само че и политически анализатори, оставката е могла да бъде избегната, тъй като министър-председателят е имал няколко малки врати, с които да оправдае протичащото се, защото не носи директна отговорност. Но той избира по-трудния път. „ Да, срам е, че всичко това се е случило под отговорността на Рюте “, споделя политическият  коментатор Джост Вулинг  пред „ Ню Йорк Таймс “. „ Но в случай че някой знае по какъв начин да не се усеща обезпокоен, това е нашият министър председател. Той си потегли с цялостна мощ, с цел да завоюва идните избори. "

 
След изявлението на Борисов за немска медия – позор, смях и засрамен журналист
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР