2,5 млрд. лв. от поисканото увеличение на бюджета на Министерството

...
2,5 млрд. лв. от поисканото увеличение на бюджета на Министерството
Коментари Харесай

Петков: МРРБ искаше 2,5 млрд. лв. за незаконни строежи през увеличението на бюджета

2,5 милиарда лева от поисканото нарастване на бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството, следено от министъра в оставка Гроздан Караджов, щели да отидат за финансиране на противозаконни градежи.

Това съобщи през днешния ден на брифинг министър-председателят Кирил Петков, който приказва след съвещанието на Министерски съвет.

По думите на Петков, новите открития са резултат от отчет на образуваната преди време междуведомствена комисия сред Министерство на регионалното развитие и Министерство на финансите.

" Шест метра водосточна тръба коства 1 млн. лева на данъкоплатците на Република България. Три стълба костват 2 млн. лева С този вид образци се събират 2,5 милиарда лева противозаконни градежи. Тези пари трябваше да бъдат платени през нарастването на бюджета, който беше пожелан от Министерство на регионалното развитие ", разгласи той.

Петков даже счита, че точно поради тази информация през днешния ден Народното събрание се занимавал с тематиката Северна Македония - с цел да не обръща внимание на новите данни, които Асен Василев щял да показа.

" Това е новината на деня. И това, което ние направихме, че останалите 550 милиона трябваше да минат през Народно събрание – демонстрира, че сме били прави от самото начало. Сега, когато комисията приключи своята активността – излиза наяве, че огромна част от градежите, за които се желае бюджет, с цел да бъдат платени – са противозаконни. Именно по тази причина в този момент се разисква тематиката Северна Македония ".
Мощността на ПАВЕЦ " ЧАИРА " се усилва
Междувременно министърът на енергетиката в оставка Александър Николов разгласи, че стартира развой по увеличение на мощността на ПАВЕЦ " Чаира ".

" Тя ще има опция да извършва ролята на спешен запас в електроенергийната система за интервал от 20 часа ", разгласи той.

Припомняме, че " Чаира " е най-голямата ПАВЕЦ в целия район и може да играе ролята на великански балансьор в натоварени моменти.

" Взетото решение е значима стъпка по отношение на право на градеж и осъществяване на обекта, който е язовир „ Яденица”. С това решение ще се усили размерът на долния контейнер на ПАВЕЦ „ Чаира " с 9 млн.кубика. По този метод централата ще мине от дневен към седмичен режим на равнене на водните размери и ще има опция за работа в цялостна генераторна мощ в продължение на 20 часа, настоящо е 8 часа и половина, т.е. потенциалът ще се увеличи два пъти и 22 часа и половина в помпен режим. Към момента това е 11 часа ", даде детайлности Николов.

По думите му реализирането на плана „ Яденица” ще докара до доста възстановяване на структурата на аварийните мощности на страната.
" Като генераторната мощ от 864 мегатава настоящо и минимално време за постигане на цялостно натоварване от под 5 минути, висока степен на автоматизация на работните режими ", сподели още той.
Какво става с бюджета?
На брифинга присъединяване взе и вицепремиерът Корнелия Нинова, която разяснява забуксувалата актуализация. Без да влиза в конкретика, тя на процедура удостовери, че се разисква опцията да бъдат признати промените единствено в сумите за пенсии и обществени ограничения - т.е. бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на НЗОК, само че не и голямият републикански бюджет. Такава опция се счита, че има в закона, само че тя ще докара до тежък безпорядък и великански прехвърляния сред обособените звена.

" Не вярвайте на изказванието, че може да се гласоподават обществените ограничения, без да се гласоподава огромният държавен бюджет. Ако стане по този начин, приходите няма от кое място да дойдат. Забавянето на актуализацията на план-сметката е безконтролно към хората и нездравословно за страната ", счита обаче Нинова.

Тя прикани депутатите да проявят разсъдък и да се погрижат за хората и за стабилността на България:

" Те стоят над партийния и стопански интерес. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР