19 жилищни сгради, по които вече са стартирали строително-монтажни работи,

...
19 жилищни сгради, по които вече са стартирали строително-монтажни работи,
Коментари Харесай

29 сгради ще бъдат санирани през 2022 г. със средства от бюджета

19 жилищни здания, по които към този момент са стартирали строително-монтажни работи, би трябвало да бъдат приключени през тази година по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Още 10 здания имат подписани контракти за инженеринг, строителен контрол и инвеститорски надзор, само че без открита строителна площадка. Финансирането за осъществяване на строително-монтажни работи за 29-те здания е близо 25 млн. лева, регистрират от Министерство на регионалното развитие.

Общо 2022 здания са утвърдени за финансиране по програмата и имат подписани контракти с Българската банка за развиване. Към края на 2021 година в над 99 на 100 от тях – 2010 здания – се осъществят или към този момент са изпълнени дейностите по енергийно възобновяване.

Това демонстрират данните от годишния отчет за осъществяване на Националната стратегия за енергийна успеваемост през 2021 година.

От старта на програмата до 31 декември 2021 година са въведени в употреба 1939 здания със 129 882 жилища. Така близо 290 хиляди души към този момент живеят в по-енергийно ефикасни домове.

Само за предходната година са усъвършенствани енергийните характерности на 17 здания с 1414 жилища, в които живеят над 3000 души. В област Добрич са въведени в употреба 4 здания, което я слага преди всичко по този индикатор за 2021 година След нея са областите Плевен, Сливен и Варна с по три здания, а във Видин е приключена една. Прогнозно предстоящата спестовност на сила от обновените жилищни здания през 2021 година е 8400 М Wh/годишно.

В 20 области – Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол и Софийска област, са завършили обновителните действия по всички здания.

Към програмата продължава да има засилен интерес. Тя основава претовареност и усилва финансовите приходи както в строителния бранш, по този начин и в транспортния отрасъл, логистичните центрове и други.

Над 300 компании имат контракти за механически обследвания и за обследвания за енергийна успеваемост. Над 1400 са компаниите, които имат контракти за строително-монтажни работи от началото на програмата.

Като резултат от реализирането на ограниченията е и подобряването на качеството на околната среда, в резултат на спестени излъчвания на парникови газове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР