18 август е Международният ден на морските фарове. Денят се

...
18 август е Международният ден на морските фарове. Денят се
Коментари Харесай

Атанас Панайотов: Фалшиви фарове има по Черноморието



18 август е Международният ден на морските фарове. Денят се отбелязва за първи път в Шотландия през 1994 година Няколко години по-късно над 450 фара в 50 страни по света поддържат самодейността, която дава опция на хората да научат повече за ролята на фаровете в обезпечаване на сигурността на морския превоз през вековете.

" По Българското Черноморие има голям брой подправени фарове, а някои от средствата за навигационно обезпечаване са отстранени без позволение от съответните институции. Това е изцяло неразрешено , само че никой не прави действителен надзор за съблюдаване на закона ". Това сподели за Радио Варна историкът Атанас Панайотов и посочи, че отговорността за положението на фаровете е поделена сред Военноморските сили и Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “.

„ Дивата урбанизация на крайбрежието направи някои от фаровете недействащи. Сега има и доста подправени фарове. Всеки, който си изиска може да си построи фар и никой не го глоби. Например, фарът, който е повдигнат в един туристически комплекс в Ахелой е по-висок от този в Шабла. Собственикът го пуска с цел да забавлява гостите на комплекса “, сподели още историкът, който е създател на голям брой проучвания и изявления за фаровете в Черноморието.

Необходимо е единно законодателство за морските фарове , безапелационен е Атанас Панайотов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР