16-ти международния фестивал на духовите оркестри “Дико Илиев ще се

...
16-ти международния фестивал на духовите оркестри “Дико Илиев ще се
Коментари Харесай

12 оркестъра се събират на фестивал на духовите музики в Монтана

 festival_duhovi_orkestri_montana2  festival_duhovi_orkestri_montana1  festival_duhovi_orkestri_montana3  festival_duhovi_orkestri_montana4
16-ти интернационалния фестивал на духовите оркестри “Дико Илиев ” ще се организира в Монтана от 8 до 10 юни. В града край река Огоста ще гръмнат в хор медните тръби на 12 български и непознати състава.

Музикалният празник, който тази година отбелязва 30 години от основаването си, се организира под патронажа на Министерството на културата и е правят оценка от експертите като внушителен за българската просвета и насърчаващ културните контакти сред народите.

На фестивала ще свирят едни от най-хубавите български оркестри, част от тях съпроводени и от мажоретни сформира. Концерти по площадите и улиците на Монтана ще изнесат Гвардейският внушителен духов оркестър към Национална гвардейска част, Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „ Искър “, Представителният юношески духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, Младежкият духов оркестър с мажоретен състав – Ботевград, Представителен общински духов оркестър с мажоретки – Троян, Представителният мажоретен състав „ Светла “ – Елин Пелин, Духов оркестър «Дико Илиев» към Народно читалище «Разум 1883» и Мажоретният състав към Общински юношески дом – Монтана, и несъмнено любимците на публиката в града хазаин „ Vivo – Монтана “.

За фестивала ще дойдат у нас и три непознати оркестъра от Полша, Румъния и Черна гора. Градската музика на Будва е първият оркестър от Черна гора, който ще взе участие в Дико-Илиевите празници и ще показа типичен произведения на Василий Агапкин и Дмитрий Шостакович, оркестрови разновидности на Scorpions, „ ABBA Gold ” и и други поп и рок части, черногорска музика и „ Дунавско хоро ” и марша „ Сливенци при Драва ” от Дико Илиев. Духовият оркестър на град Могилно – Полша, за пръв път взе участие в интернационален фестивал и в програмата му са с изключение на полска музика са включени и композиции на Орлин Бебенов – един от създателите, печелили премия в Конкурса за нови произведения за духов оркестър, проведен от Община Монтана.

Колорит в тазгодишното издание на Международните празници на духовите оркестри ще внесе оркестър „ Яковений ” от Ворона – Румъния. Групата,съставена от млади музиканти, извършва истински национални мелодии. В първия ден на празници на духовите оркестри – 8 юни, в Монтана ще се организира и районна изследователска краеведска конференция на тематика „ Музика за епохи ”, проведена от библиотека „ Гео Милев ”. Тогава ще бъде открита и изложбата от Международния конкурс за детска рисунка „ Тъпан бие, хоро се вие ”. В експозиционна зала „ Кутловица ” ще бъдат подредени рисунки на деца от 34 страни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР