143 години славна история на българския военноморски флот се срещат

...
143 години славна история на българския военноморски флот се срещат
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Бъдещите военноморски командири поемат заветите на славни предшественици

„ 143 години славна история на българския военноморски флот се срещат с бъдещето в деня, в който випускниците на ВВМУ встъпват в редовете на Военноморските сили (ВМС) “. С тези думи министърът на защитата Димитър Стоянов се обърна към присъстващите на тържествената гала по заграбване на първо офицерско звание на „ Випуск 2022 Полковник Борис Дрангов “ на Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) „ Н. Й. Вапцаров “ във Варна през днешния ден.

„ Вие встъпвате в редовете на Военноморски сили под знака и името на патрона на този випуск полковник Борис Дрангов. Следвайте заветите му на боен теоретик, въодушевяващ пълководец, водач и възпитател “, пожела им министър Стоянов.

Той изрече признателност към преподавателските фрагменти и командния състав на ВВМУ за това, че приготвят младите очаквания на родния флот и утвърждават интернационалния престиж на българското висше военно морско обучение.

„ С полученото от военноморското учебно заведение пред вас се откриват доста нови благоприятни условия, които имам вяра, че ще реализирате по най-хубавия метод. Убеден съм че в този строй са бъдещите командири на фрегати, минни ловци, а за какво не и на изграждащите се сега многофункционални бойни кораби “, акцентира министър Стоянов.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов също насочи одобрение към младите офицери. „ Виждам жар, безстрашие и самочувствие, сериозна база от познания, добити във Висшето военноморско учебно заведение, и опит, който ще надградите през годините на работа “, обърна се адмирал Емил Ефтимов към випускниците на ВВМУ.

Той уточни, че първото предопределение е резултат от постигнатото досега, то е значимо, само че не определящо за кариерата. „ Тя зависи от вас, вашите упоритости и желания да се развивате. Нашата специалност е сложна. Ако й се посветиш напълно, тя се отблагодарява най-много с нейната значителност в интерес на обществото “, безапелационен бе началникът на защитата.

„ Разчитам, че със службата си, с вашите качества и мотивация ще дадете мощен подтик за развиването на Военноморските сили “, сподели още адмирал Ефтимов.

„ Вие сте тази градивна част от безсмъртната концепция на патрона на вашия випуск за образована войска. Вие се изградихте като почтени дами и мъже, подготвени да пазят Родината, и като високообразовани младежи. Днес виждам чудесно подготвени и способени офицери, подготвени да посветят живота си за суверенитета и сигурността на България “, сподели флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, шеф на ВВМУ в приветствието си към „ Випуск 2022 “.

По-късно министърът на защитата Димитър Стоянов посети ВВМУ и се срещна с учебно-материалната база. Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров показа част от настоящите планове на висшето военно учебно заведение и програмата за подготовка на бъдещите морски офицери.

„ ВВМУ е водач във висшето военно обучение “, уточни министър Стоянов. Той пожела повече интеграция и взаимоотношение сред научните звена, които създават планове в областта на защитата, изкуствения разсъдък, високите технологии.

Министър Стоянов и началникът на ВВМУ откриха и вкараха в употреба симулатор за машинни интервенции и бункероване на полутечен природен газ, който ще способства за повишение на подготовката на обучаемите.
 МО, пресцентър
Първи офицерски звания през днешния ден получиха 20 курсанти след петгодишно образование в компетентност „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “ във ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ в специализациите „ Корабоводене “, „ Корабни машини и механизми за Военноморски сили “ и „ Военноморски информационни и радиотехнически системи “. Първенец измежду курсантите от „ Випуск 2022 “ е Павел Костадинов от специализация „ Военноморски информационни и радиотехнически системи “.

Първи лейтенантски пагони получиха и 6 военнослужещи, приключили сполучливо едногодишен курс на образование за придобиване на професионалната подготовка по „ Военно дело “. Първенец на курса е Симеонка Симеонова от модул „ Корабоводене за Военноморски сили “.

Министър Стоянов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов наградиха първенеца и отличниците на специализациите за реализирани високи резултати през целия курс на образование.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР