140 българи притежават личен самолет или хеликоптер. Толкова наши сънародници

...
140 българи притежават личен самолет или хеликоптер. Толкова наши сънародници
Коментари Харесай

Ето ги българите, които притежават частни самолети и хеликоптери

140 българи имат персонален аероплан или хеликоптер. Толкова наши сънародници са вписани в регистъра на гражданските въздухоплавателни средства. Общият брой самолети и хеликоптери на частни лица у нас надвишава 250, като по-голямата част от тях не са регистрирани в България, а в други европейски страни или Съединени американски щати, оповестява " Телеграф ".

Частници имат 12 реактивни джетове, които са и най-скъпите летателни средства, притежавани от наши сънародници. С най-скъпите самолети пътува Васил Божков. Това са магалуксозните Bombardier Global 5000 и " Чалънджър CL 601 ". Божков има и още 7-местна " Чесна Ситейшън " и реактивен " Лиърджет 60 XR ".

Вторият прочут предприемач, който има доста безценен аероплан, е Валентин Златев. Той е купил ултралуксозния поръчков " Лиърджет 60 XR " през март 2015 година, който преди този момент мащината е била  благосъстоятелност на банкера Цветан Василев.

Сред притежателите на самолети е и предприемачът Митко Събев, както и Валентин Захариев. Собственици на по-малки самолети са братя Диневи.

Любопитен факт е, че първият частен аероплан се появява в България преди 30 години. През 1992 година е платен с заем от авиационното сдружение " Ист-уест ".  Съдружниците купуват на остаряло седемместния " Бийч крафт Супер Кинг Ер-200 " от американска компания.

Машината е създадена през 1975 година. Купена е от Далас за 900 000 $. В София се употребява за чартърни полети. Илия Павлов е един от клиентиге по това време.

Бизнесмените Ветко Арабаджиев и Николай Банев, също имат аероплан и дружно основават първата в страната самолетна компания за ВИП транспорти. Идеята им е да оферират чартъри в региона на Балканите. Точно и около този план двамата се скарват и разделят бизнесите си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР