Сънищата, загадъчните пейзажи на ума, където реалността се смесва с

...
Сънищата, загадъчните пейзажи на ума, където реалността се смесва с
Коментари Харесай

Опасно ли е говоренето насън?

Сънищата, загадъчните пейзажи на мозъка, където действителността се смесва с въображението, постоянно ни карат да се питаме за тяхното значение и евентуални последствия. Говоренето насън е постоянно срещано събитие, само че крие ли то някакви опасности?

Първо, дано да разгледаме същността на сънищата. Сънищата се появяват по време на стадия на съня с бързи придвижвания на очите (REM), когато мозъкът е мощно деен и основава ярки и постоянно странни прекарвания. През това време мозъкът се откъсва от външния свят и разрешава на подсъзнанието да се движи свободно. Говоренето насън е демонстрация на тази подсъзнателна активност, при която мисли, страсти и мемоари се преплитат, с цел да образуват роман.

От психическа позиция говоренето в сънищата се счита за безвредно. То е просто отражение на вътрешния разговор на мозъка, повлиян от ежедневните ни прекарвания, страхове, стремежи и паники. Всъщност доста хора считат, че говоренето в сънищата е лечебен излаз, който им разрешава да обработват страстите си и да се изправят против нерешени проблеми в безвредна среда. В някои култури и системи от вярвания обаче на сънищата и тяхното наличие се приписва по-дълбок смисъл.

В някои духовни обичаи сънищата се възприемат като прозорци към душата или като послания от божественото. В този подтекст говоренето в сънищата може да има значение, надхвърлящо елементарната психическа обработка. То може да се пояснява като другарство с висши сфери или подсъзнателни откровения, които съдържат дълбоки истини за себе си и Вселената.

Въпреки интригата, обвързвана със сънищата, има малко научни доказателства, които да сочат, че говоренето насън съставлява някаква присъща заплаха. Сънищата са естествена и основна част от цикъла на съня, като извършват разнообразни когнитивни и прочувствени функционалности. Докато кошмарите и нарушаванията на съня могат да нарушат качеството на съня и да доведат до страдалчество, самият акт на говорене насън не се смята за нездравословен.

Въпреки това има редки случаи, в които говоренето насън може да съвпадне с съществени нарушавания на съня или проблеми с психологичното здраве. Например лица с разстройство на ходенето насън (сомнамбулизъм) могат да правят комплицирани дейности, в това число говорене, по време на сън. В такива случаи може да съществува риск от пострадване или увреждане, въпреки и да не е директно обвързван със самото говорене. 

Освен това повтарящите се кошмари или смущаващи сънища, които включват говорене, могат да бъдат демонстрация на прикрит стрес, контузия или нерешени психически проблеми, осведоми actualno.com. В тези случаи търсенето на поддръжка от експерт по психологично здраве може да бъде от изгода за премахване на първопричината за сънищата и за поощряване на цялостното благоденствие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР