14 Юни След рекордното свиване на световната икономика през 2020г.,

...
14 Юни След рекордното свиване на световната икономика през 2020г.,
Коментари Харесай

Кофас: САЩ е начело на икономическото възстановяване

14 Юни
След рекордното стесняване на международната стопанска система през 2020г., Кофас предвижда неравномерно възобновяване. Това стана ясно по време на уебинар на тематика " Икономическите вероятности - към резистентен напредък " с присъединяване на Грегорж Шиелевич, районен икономист на Кофас за ЦИЕ, и Рубен Низард, основен икономист на Кофас за Северна Америка.

Въпреки обстановката на възходящо облекчение на ограниченията от държавните управления, към момента се усеща неустановеност заради забавянето на разпределението на имунизациите и опасността от четвърта пандемична вълна. Експертите на Кофас покачиха прогнозата си за световния напредък до + 5,1% за 2021 година (след спад от -3,6% през 2020 г.), поради по-силния от упования стопански растеж в Съединени американски щати. Благодарение на по-малкото ограничавания за подвижност спрямо еврозоната и по-бързата имунизация, както и новия проект за поддръжка на Съединени американски щати (в размер на 1,9 трилиона долара), е евентуално американската стопанска система да пораства по-бързо от предстоящото.

През второто тримесечие на 2020 година американската стопанска система означи стесняване на Брутният вътрешен продукт от -31,4%, а възобновяване през третото тримесечие на същата година е осезаемо и отбелязва +33,4% растеж на индикатора. Положителна наклонност се следи и в несъстоятелността на фирмите в Съединени американски щати - изследването на Кофас показва, че американските предприятия в неплатежоспособност са спаднали с -13,9% през март 2021г. в съпоставяне със същия интервал през миналата година.

" Въпреки една от най-тежките рецесии за американската стопанска система, неочакван е фактът, че отчитаме по-малък брой компании, оповестили неплатежоспособност през март 2021 година, за разлика от същия интервал през миналата година. Това значително се дължи на ограниченията от държавното управление и на проекта за възобновяване, признат при започване на тази година. От друга страна през 2020 година доста американски компании трябваше да намалят индустриалните си мощности, с цел да отговорят на новите условия на пазара и по-слабото търсене от страна на семействата. Но все пак Съединени американски щати поема по резистентен път на възобновяване ", споделя Рубен Низард.

От друга страна районът на ЦИЕ също отбелязва относително стабилно възобновяване. Въпреки че продажбите на дребно в някои страни от района (като Чехия, Полша и Словакия) регистрират негативни стойности в самото начало на 2021 година през февруари и март същата година индикаторите разкриват най-вече позитивни стойности. В България продажбите на дребно през същия интервал остават позитивни, достигащи до съвсем +5% през януари 2021 година Производствените цени в района на ЦИЕ регистрират спад през април 2020, като за България стойностите стигат до -6% през същия интервал. От януари 2021 година обаче наклонността се трансформира към позитивни стойности - цените за произвеждане се покачват до +10%, достигайки Унгария и Румъния.

" Един от главните фактори за възобновяване през 2021 година остава имунизирането на популацията. Данните ни демонстрират повишение на имунизираните лица в страните от ЦИЕ, като водещи са Унгария, Литва и Полша, последвани от Румъния, Словакия и Чехия. България остава обратно в тази ранглиста с по-малко от 10% имунизирано население. Няма по какъв начин да отречем смисъла на този фактор в цялата икономическа картина - той дефинира значително развиването на индикаторите, наред с опцията за четвърта пандемична вълна. Предстои да разберем ", разяснява Грегорж Шиелевич.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР