14-метрова бронзова скулптура да се издигне на мястото на разрушения

...
14-метрова бронзова скулптура да се издигне на мястото на разрушения
Коментари Харесай

Скулптурата Бронзовата къща може да заеме мястото на бившия мавзолей в София

14-метрова бронзова статуя да се издигне на мястото на опустошения през 1999 година пантеон на Георги Димитров в София по време на българското председателство на Съвета на Европа. Идеята за това е на Австрийското посолство и е по отношение на културното съдействие сред двете страни, по време на взаимното ни европредседателство с Австрия през 2018 година

София

Проектът, наименуван " Бронзовата къща ", е дело на българския художник Пламен Деянофф. Инсталацията е разработвана цели 12 години, като е представяна в доста от огромните европейски градове за този интервал. За първи път обаче тя доближава впечатляващите 14 метра височина. В нея са вплетени и обичайни за българските обичай и просвета детайли.
Пламен Деянофф, художник: " Моята фантазия постоянно е била тя да се построи в България и по самодейност на австрийското посолство и на Община София се появи тази опция по време на председателството тя да се построи в България. "
Освен произведение на изкуството, " Бронзовата къща " ще бъде и дом за разнообразни културни събития.
Пламен Деянофф, художник: " Не са толкоз доста тези статуи, в които може да се влиза и да се употребяват. Бих се радвал, по този начин както съм го виждал в доста други европейски градове, че те незабавно се одобряват от обществото и се употребяват за концерти, детски кръжоци, театрални представления и други. "

Идеята беше показана през днешния ден пред студенти и преподаватели от Нов български университет. На него участваха и представители на Столичната община.

Малина Едрева, ръководител на Комисията по просвета към Столичната община: " Много е значимо включването на всички заинтригувани страни - на артистите, на актуалните страни, на институциите, с цел да можем да вземем и решението. "
Дали, обаче, " Бронзовата къща " ще се издига точно на мястото на мавзолея и ще остане ли тя след края на европредседателството ни, ще стане ясно след гласоподаване на Столичният общински съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР