1351 лева е заплатата, която един работещ трябва да получава,

...
1351 лева е заплатата, която един работещ трябва да получава,
Коментари Харесай

2432 лв. са нужни за издръжката на 3-членно семейство

1351 лв. е заплатата, която един работещ би трябвало да получава, с цел да се устоя и да живее обикновено по българските стандарти. За тричленно семейство с едно дете сумата е 2432 лв. – това сочат най-новите данни на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2022-ра година.

За една година нужният месечен приход за прехрана нараства с 203 лв. за самичък човек, а за семейство – с 366 лв., съобщи БНР.

Рекордьорът по повишаване са яйцата – със 147 % спрямо декември 2021 година.

Доходът, нужен за прехрана, нараства с 2,4 на 100 по отношение на третото тримесечие на предходната година и с близо 18 % на годишна база, разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" Нетният месечен приход за прехрана на съответния вид фамилии съпоставено нараства с 203 лева за едно лице за една година към декември 2022 година 1048 лева е било декември 2021 година, 1351 лева към този момент са нужни за този самичък работещ и самичък живеещ българин/българка през декември м.г. За тричленното домакинство към този момент 366 лева повече са ни нужни, с цел да можем да поддържаме същото равнище ".

Към ноември 2022 година малко над 1,7 млн. души получават заплащане под заплатата за прехрана.

За съпоставяне през ноември 2021 година те са били малко над 1,6 млн.

Средно с 40-50% нарастват за една година по отношение на декември 2021 година цените на 20-те жизненоважни артикули в така наречен дребна потребителска кошница.

Заместник-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания Виолета Иванова разяснява:

" Хранителните артикули доближават 26% растеж на годишна база, нехранителните – 12,9%. Докато допреди няколко месеца шлагерът беше сирената, млякото, млечните артикули, саламите, в този момент внезапно шлагерът са яйцата – нарастването от 16 до 20 ст., повече от двойно ".

" Не потреблението движи инфлацията. Потреблението движи икономическия напредък. Ако желаеме да имаме по-висок стопански напредък и хората да се по-добре и да няма толкоз високо равнище на неравенства, би трябвало да подтикваме тяхното ползване, а това става, когато им се подвигат приходите ", разяснява в предаването " 12+3 " основният икономист на КНСБ Любослав Костов, шеф наИнститута за обществени и синдикални проучвания.

С минималната заплата в България дребната потребителска кошница от 20-те артикули може да се купи 6,6 пъти. За съпоставяне с най-ниското заплащане в Румъния тя може да се купи 11 пъти, а в Германия – 29.

За следващ път КНСБ упорства за втора актуализация на минималната заплата до постигане на 850 лева, за въвеждане на необлагаем най-малко, както и за навреме приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 година

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР