126 години от изиграването на първия мач чества светът на

...
126 години от изиграването на първия мач чества светът на
Коментари Харесай

Баскетболът чества 126 години от първия мач

126 години от изиграването на първия мач празнува светът на баскетбола на днешния ден.

През студения месец декември на далечната 1891-ва година доктор. Джеймс Нейсмит, преподавател по физическо образование в Young Men′s Christian Association Training School (днес лицей Спрингфилд), пробва да накара учениците си да спортуват по време на дъждовен ден.

Така той измислил игра, която да натоварва състезателите физически и да се играе в зала през зимните дни. Tой окачил кошове на 305 сантиметра височина и написал 13 базови правила на новата игра.

Нейсмит провел първия баскетболен мач навръх 21 декември в салона на колежа YMCA в Спрингфилд, Масачузец, където сега се намира баскетболната Зала на славата, кръстена точно на основателя на великата игра.

Първите кошове са били дървени, а топките на игра – кафяви. Първоначално игрището е било на половина на настоящето, а скоро след изиграването на първия мач са се утвърдили тимовете от по петима състезатели.

В момента баскетболът е един от най-известните спортове в целия свят с 213 национални федерации и шампионати и продължава да се развива с нови дисциплини като 3х3.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР