123 Ако бъде приета новата наредба за външната реклама, подобни

...
123 Ако бъде приета новата наредба за външната реклама, подобни
Коментари Харесай

Новият рекламен ред в София

123
Ако бъде призната новата разпоредба за външната реклама, сходни визии в центъра на София няма да има

© Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева - Българската асоциация за външна реклама поддържа наредбата и е на мнение, че е извънредно време тя да бъде призната.

- Рекламните ограничавания в центъра на София могат да обиден ползите на някои огромни рекламодатели. Още по тематиката
Само два консорциума с връзка сред тях желаят поръчка на тотото за 10.8 млн. лева

Договорът ще е за три години и е за цялостното рекламно обслужване на държавния хазартен оператор
27 ное 2017
Фармация и козметика влагат най-вече в телевизия

През 2016 година промишлеността заема първо място измежду рекламодателите, измествайки сегмента на питателните артикули
17 авг 2017 Пет оферти на общината

- Само до 20% реклама на витрините

- Без рекламни хладилни витрини по тротоарите

- Без реклами по покривите на постройките в центъра

- Без безсистемно нареждане на рекламни чадъри в центъра

- Само 30% от мрежите, опаковащи ремонтиращите се здания, могат да имат рекламно обръщение
Общо 300 нерегламентирани рекламни детайла са махнати през последната година на територията на София. Рекламни пана, билбордове, тотеми и други детайли стърчат от покриви, стени и никнат като гъби по тротоарите. Витрините са се превъртали в различни рекламни билбордове. По равнище на образно замърсяване сега София наподобява повече на близкоизточен, в сравнение с европейски град. Липсата на правила през последните 30 години изцапа лицето на столицата и в този момент общинската администрация предлага решение.

Главният проектант на Столична община Здравко Здравков и общински съветници от ГЕРБ предложиха план на нова разпоредба за външната реклама и преместваемите обекти. Те разчитат през нея градската среда в София да придобие по-приличен тип, да се прекратят практиките на нелегално слагане на рекламни уреди и преместваеми обекти. Предложените правила обаче срещат мощната рецензия на всички наранени - от притежатели на дребни магазинчета, заведения и аптеки, до производителите на разнообразни артикули, които се тормозят, че ще изгубят скъп канал, по който доближават до клиентите си.

Наредбата до неотдавна беше на стадий " публично разискване " - събрани са отзиви от всички заинтригувани страни и евентуално в крайния си тип не всички оферти ще бъдат признати. Сега следва спор в комисиите на общинския съвет по текста на наредбата, който надали ще е елементарен. При повече воля новият правилник за външната реклама може да бъде признат до края на юли, когато свършва сесията на общината. Има вид той да се отсрочи за новия сезон от есента.

Какво предлага общината

Най-важните ограничавания, които наредбата предлага, са реклама да може да се слага на не повече от 20% от площта на витрините, би трябвало да има разстояние сред обособените типове рекламни детайли, те не могат да се слагат на всички места, а по избрана от общината скица. В първа зона (историческия център на столицата - бел. ред.) актуалната разпоредба не разрешава рекламни детайли като се изключи тези, които са на спирките на градския превоз и така наречен покривна реклама. Възможностите за брандиране на здания са доста малко, както и разновидностите за слагане на билбордове в частни парцели. Реклами по покривите в центъра няма да има. По мрежите, с които се опаковат ремонтиращите се здания, така наречен мешове, рекламата може да заема едвам 30%, а на останалата част ще се изобразява по какъв начин ще наподобява фасадата на постройката след ремонта. В централната част на столицата няма да могат безсистемно да се слагат рекламни чадъри. По тротоарите притежателите на заведения в центъра ще могат да разполагат преносими маси, столове, чадъри и структури за бар единствено в случай че те могат да бъдат прибирани при затваряне или да не попречват движещите се по тротоара. Няма да се позволява слагане на хладилни витрини върху построени тротоари по същата причина. Наредбата планува преместваемите обекти и рекламните детайли да не препятстват опцията за прилагане на построени места за паркиране.

Калканните стени на постройките доста постоянно се употребяват за отправяне на рекламни послания. Предвижда се известно ограничаване на площта, които заемат, тъй като те постоянно са на целия калкан на постройката, което по мнението на вносителите на наредбата основава образен звук в градската среда. До Столичната община към този момент са отправени оферти за ограничение, както процентно, по този начин и за централната част на София. От асоциации на рекламния бизнес обаче има предложение да бъде преразгледано това предложение и да има опция да се позволява, въпреки и с ограничавания. " Това е въпрос на полемика, който ще бъде разискван ", разясняват от общината.

Наредбата планува с развиването на пешеходните пространства в столицата да има и механически инструкции към всички уреди в това число и така наречен летни градини към заведенията - в действителност разширения на заведенията, в които може да се пуши. Те ще би трябвало да дават отговор на съответни условия за досегаемост и визия.

Как реагира пазарът

Проектът на наредбата за преместваемите обекти, за рекламите, осведомителните и монументално-декоративните детайли и за рекламната активност на територията на София е качена на уеб страницата на общината преди няколко месеца. До 11 май тя бе подложена на публично разискване. Към момента в Столичната община са постъпили повече от 75 писмени мнения от жители и професионални организации, търговци, рекламодатели с мнение по готвените промени. Основната част от тях са сериозно настроени към упоритостите на общината да ограничи и на процедура да прекрои пазара на външна реклама главно в най-скъпата част на столицата - центъра. Има и такива, които поддържат желанието на основния проектант и общината да трансформират образа на столицата и да внесат ред в хаоса с външната реклама.

В мнение от Българската асоциация за външна реклама (БАВР) приветстват наредбата, като са на мнение, че е извънредно време тя да бъде призната, а недоволните от наредбата са основно търговци и рекламодатели, а не компании, които се занимават с реклама.

Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България (АПБНБ), която съставлява над 70% от пазара на безалкохолни питиета, в това число бутилирани води, показва безпокойствие от плана на наредбата. Според организацията с нея се вкарват голям брой правила, които усложняват и даже не разрешават разполагането на преместваеми обекти и рекламни детайли на територията на Столичната община. " Считаме, че тези правила не биха могли да доведат до възстановяване на градската среда и ще основат неоправдани спънки пред бизнеса ", безапелационни са от АПБНБ. Особено ги тормози възбраната за разполагане в централната градска част на преносими уреди пред стационарни търговски обекти като се изключи маси за консумация навън и слънцезащитни уреди към тях. " Така се изключва разполагането на хладилни уреди, маси за пресни плодове и зеленчуци и други Недопускането на слагане на хладилни витрини върху построени тротоари също е обезпокоително ", считат от асоциацията. Според тях сходна процедура е непозната в границите на Европейския съюз и не се обяснява по какъв начин ще усъвършенства достъпността и защитеността на историческия център. Предлаганите промени съгласно АПБНБ ще доведат до сериозен спад в оборота на голям брой дребни и междинни предприятия. " Практиката демонстрира, че една витрина осъществя 50% повече оборот, в случай че е пред обекта, а не е ситуирана вътре в него. Отделно физически в най-малко 70% от случаите няма задоволително място в обекта да се разположат витрини за бира, безалкохолни, вода, сладолед ", дават образец от асоциацията.

Критичен към избрани текстове в наредбата е ръководителя на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Според него задачата на цялата разпоредба води до това, че ще се понижат рекламните площи и ще се усилят цените на рекламните площи в градската среда. " На процедура се затруднява достъпът до рекламни площи и узаконяването им и това ще докара до увеличение на цените на билбордовете и на out door реклама. Кой би платил 1000 лева за билборд, в случай че може да заплати 200 лева за рекламно пано на витрината на аптека, и то със същата повърхност от 12 кв.м ", сподели Костов. По думите му наредбата наподобява мощно лобистка и пази ползите на тъкмо избрани среди в рекламния бизнес, изключително тези в региона на външната реклама. " Голяма част от рекламите, които се слагат върху витрините, са на френски и немски мултинационални компании, зад които стоят съществени експерти в рекламата. Това са позволени и утвърдени от тях визии и мъчно могат да се нарекат грозни или шарени, тъй че не виждам съображение за въвеждането на такива рестрикции ", дава образец Николай Костов.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов също е на мнение, че възможното приемане на този текст от наредбата, който лимитира рекламата по витрините на комерсиалните обекти, ще докара до увеличение на цената, която аптеките желаят от рекламодателите, или таксата, която заплащат на общината. " От тези реклами аптеките генерират доход, който им оказва помощ да реализират активността си – цените на медикаментите са контролирани, надценките им имат таван, до момента в който от рекламите в аптеките фармацевтите получават доход, който им оказва помощ да устоят бизнеса. Би трябвало аптеките да разполагат с по-голям % рекламна повърхност ", сподели Гетов.

Предлаганите промени лимитират опциите на бизнеса да се популяризира в столицата, усилват административната тежест и утежняват изискванията за вложения, се споделя в мнението на Българската асоциация на рекламодателите (БАР). Те показват още, че в плана липсва оценка и разбор на въздействията от наредбата и рестриктивните мерки са несъразмерни.

Друг огромен рекламодател, който има доста търговски обекти в центъра на София и сега е в развой на ребрандиране - мобилният оператор " А1 България ", напълно поддържа самодейността на Столична аобщина за промени в наредбата за външна реклама. " Изпратили сме оферти за промени или разяснения по препоръчаните текстове, тъй че да подхождат в оптималната степен на задачата на наредбата, като в същото време обезпечат рационален баланс сред ползите на бизнеса, жителите и администрацията ", разясниха от А1.

В момента притежателите на търговски обекти работят с рекламодателите, подписвайки контракт за взаимна активност. В рамките на този контракт те получават брандирани хладилници, те са наложителен детайл, тъй като производителите на бири, безалкохолни питиета и вода имат интерес продуктите им да се продават охладени. Като
бонус по тези контракти търговците и заведенията получават брандирани сенници, чадъри, чаши и други рекламни уреди. Така, вместо заведението да влага в чадър или сенник, ги получава от рекламодателя. Той пък получава реклама в точката на продажба. След влизането в действие на наредбата формата на тези контракти ще би трябвало да се промени, а рекламодателите ще бъдат лимитирани във опцията да вършат продуктите си по-забележими в точката на продажба.

От организацията за медиа обмисляне Initiative България, която работи с някои от дейните рекламодатели, измежду които eдна от огромните пивоварни компании, " Carlsberg България ", разясняват, че намаляването на броя билбордове в някои зони на София би понижило информационния звук и надлежно нараснало " успеваемостта " на оставащите уреди. От друга страна, съществуването на по-малко рекламни уреди на пазара би довело до нарастване на единичните цени и надлежно понижаване на броя рекламни уреди, които рекламодателите да употребяват в информационните си акции. " Подобни промени биха трансформирали ролята на външната реклама в информационните тактики на доста клиенти – от информационен канал, употребен в доста промоционални и краткосрочни интензивности, той ще се трансформира в медиа, застъпена най-много в имиджови акции ", разясняват Красимир Минев, Account Manager за " Carlsberg България " в Initiative България.

Промените в наредбата за външната реклама са направени въз основата на изследване на практиките в някои европейски градове като Франция и Австрия. Това изследване обаче не е обществено. Екипът на общината е безапелационен, че рационалните оферти ще бъдат отразени и наредбата ще се одобри във тип, в който да се реализира добър баланс сред всички ползи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР