12 проверки и 5 акта не вършат работаОкръжна прокуратура Шумен

...
12 проверки и 5 акта не вършат работаОкръжна прокуратура Шумен
Коментари Харесай

Сезират прокуратурата за теч на фекални води

12 инспекции и 5 акта не правят работа
Окръжна прокуратура Шумен ще бъде сезирана от Регионална инспекция за опазване на околната среда Шумен за теч на битово-фекални води от Канализационната помпена станция в кв. " Дивдядово ". Това оповестяват от екоинспекцията и прецизират, че се касае за втори сигнал до прокуратурата по тяхна формирана кореспонденция за екологично замърсяване, станало известно като " фекалното езеро ".

Експерти на РИОСВ-Шумен са ревизирали за следващ път сигнал за теч на битово-фекални води в дере от Канализационната помпена станция (КПС) в квартала. При обхода е установено, че черпателната шахта на оборудването е цялостна, а от нея пред станцията изтичат отпадъчни води, които постъпват от канализационната система на квартала. Тези води през околовръстни канавки изтичат в дере, приток на язовир " Соара ". Констатираното заустване е разследване на дефектиране на двете работни помпи.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда оповестяват, че нарушаването съставлява несъблюдение на изискване от Разрешително за прилагане на воден обект. Във връзка с това е обещано наставление ВиК операторът в период до 24 февруари 2022 година да предприеме ограничения за преустановяване приключването на отпадъчни води към дерето. " Ще бъде формиран следващият акт за осъществено административно нарушаване от страна на оператора. Неработещата КПС и оборудванията към нея редовно нарушават екологичното законодателство. От 2020 година до през днешния ден са направени 12 инспекции, дадени са 6 наставления, формирани са 5 акта и един път е сезирана прокуратурата, само че казусът се задълбочава ", сигнализират от екоинспекцията.

Причината КПС да не води битово-фекалните води на кв. " Дивдядово " до Градската пречиствателна станция за отпадни води - Шумен би трябвало да се търси от оператора на оборудването - ВиК Шумен, възложителя на плана на оборудването - Община Шумен, проектанта, изпълнителя и строителния надзор. В пълномощията на районната екоинспекция, като контролиращ орган, е да открива и глоби за всяко нарушаване, само че тя не може да позволи задълбочаващият се проблем, декларират от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР