116 111 е телефонът на ДАЗД, който работи от 2009г.

...
116 111 е телефонът на ДАЗД, който работи от 2009г.
Коментари Харесай

Георги Иванов, ДАЗД: В България започва да има нетърпимост към насилието над деца

" 116 111 е телефонът на ДАЗД, който работи от 2009г. 24/7 безусловно гратис. Всеки човек може да подаде сигнал или да получи поддръжка за принуждение над дете или сходна тематика ". Това разяснява в рубриката на Дарик " Социалната страна " Георги Иванов е психолог в Държавната организация за протекция на детето.

" На линията могат да се обаждат всички жители, доста постоянно родителите се обаждат и за консултация за обстановки, в които не могат да се оправят с децата си. Обаждат се очевидци на деца, които просят. Обаждат се учители, обаждат се от спешна помощ и 112. На линията работят към 10 индивида. Те са психолози, приключили са и обществена педагогика или обществени действия ".

Към 116 111 към този момент има и жив чат, изясни Иванов. По думите му, потребността от него е зародила след разбор на безмълвните позвънявания на телефонната линия. Чатът е основан по стратегия с поддръжката на УНИЦЕФ и е реалност от 1 август, м.г. Психологът изясни, че България е пионер в тази услуга и евентуално от май месец чатът ще работи повече часове дневно. Анализът на ДАЗД демонстрира, че децата са по-дигитални, усещат се по-спокойно в чат.

" Понякога контузиите са сложни за произнасяне и чатът дава опция за по-дълбоко шерване ", уточни Георги Иванов.

По думите му от 1 януари до края на февруари са осъществени 23 съвещания, 18 от които са на деца.

" В психическия свят на едно дете, счепкване с най-хубавия му другар или пък смяна в държанието на родителите му е нещо ужасно. Когато свалим напрежението на детето и то вентилира страстта, единствено схваща, че казусът не е толкоз огромен ", разяснява Иванов.

Според него се следи лека смяна в държанието на обществото във връзка с домашното принуждение, по-конкретно, че каквото се случва в фамилията, си остава там. " Вчера имахме диалог с една дама, която ни заяви, че майка оказва душевен тормоз върху детето си, което има специфични просветителни потребности. Тя показа с нас, че работи в система за протекция в чужбина и беше съумяла да поговори с детето, да разбере имената му и къде учи. Това оказа помощ да се образува сигнал, само че това, което чух и видях, ме зарадва, тъй като демонстрира, че стартира да има непоносимост към насилието над деца ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР