110 млн. лв. изтичат заради отмяната на здравната карта и

...
110 млн. лв. изтичат заради отмяната на здравната карта и
Коментари Харесай

Москов: 110 млн. лв. изтичат с отмяната на здравната карта

110 млн. лева изтичат поради анулацията на здравната карта и неефективните разноски в здравната система, пресметна пред БТВ някогашният здравен министър Петър Москов. По негово време беше призната и анулираната от Върховния административен съд национална здравна карта.
" Причината за анулацията на здравната карта не е единствено в съда. Причината е, че няма държавност, няма мощна страна, която да каже: " това са разпоредбите ", разгласи Москов. Според него здравната карта е щяла да преодолее несъответствията в системата и е трябвало да бъде призната още през 2007 година като изискване на Европейския съюз.
" Това е ефикасен управнически инструмент за орязване на неефективни и ненужни от позиция на здравето на хората разноски ", безапелационен бе някогашният здравен министър. Той изясни, че леглата за интензивно лекуване у нас са 40 000, което е " раздута болнична система ". Здравната карта е регулирала техният брой да бъде понижен до 35 000, което е щяло да докара до икономии от 110 млн. лева, които на процедура са неефикасен разход, сподели Москов.
" Падането на картата не дава опция на страната да забрани всяка последваща история, която е обвързвана с това, че някой желае да открие 10-ата, 17-ата, 30-ата болница някъде ", разгласи Москов и добави, че това значи, че тя би трябвало да бъде финансирана и министърът няма право да й откаже контракт. " Затова лимитите на „ Пирогов “ тази година са с 2 милиона по-малко, а на частна болница в Монтана – с 6 милиона повече. Защото няма правила, няма обективност, няма равно отношение ", разяснява той. Според него у нас има „ мутренски ползи, които желаят да продължи безогледното плячкосване на парите за здраве “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР