Увеличават се с още 66 леглата в ковидотделенията в болниците

...
Увеличават се с още 66 леглата в ковидотделенията в болниците
Коментари Харесай

Увеличават се с още 66 леглата за заразени с коронавирус в Пловдивска област

Увеличават се с още 66 леглата в ковидотделенията в болниците в Пловдивска област, съобщи пред журналисти областният управител и председател на Областния кризисен щаб /ОКЩ/ Дани Каназирева. Нови 13 легла са разкрити в УМБАЛ " Каспела ", 21 - в УМБАЛ " Пълмед ", и 32 - в УМБАЛ " Св. Георги ", с което общият брой на територията на Пловдив и областта става 605.

Към момента организацията на болниците за лечение на пациенти с СOVID-19 на територията на областта включва 11 болници в Пловдив, от които 6 частни, 3 - държавни, и 2 - общински, като в последните дни се включи и ВМА-Пловдив с 12 легла. В областта са предвидени 4-те общински болници в Карлово, Раковски, Асеновград и Първомай.

Освен това, във всички отделения 30 процента от леглата са за пациенти с неустановен К-19, а останалите легла са за болните с поставена диагноза. Това дава възможност да не се връщат пациенти без направен тест.

В област Пловдив всички заповеди на здравния министър са изпълнени 100 процента, заяви областният управител. Тя допълни, че се обсъжда и вариант за допълнителни легла в болницата " Свети Георги ". Катедрата по епидемиология на МУ - Пловдив, ще освободи административния блок на клиниката по инфекциозни болести. Там ще започнат веднага ремонтни дейности и от 1 януари ще бъдат разкрити още 30 легла.

Каназирева припомни, че вече е сформирана специална комисия от двама инфекционисти, анестезиолог, пулмолог и представител на РЗИ, която да съдейства на лечебните заведения с консултации, но и да следи хоспитализацията и дехоспитализацията на пациентите.

Председател на комисията е проф. Мариана Стойчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести и паразитология в МУ. За да бъде подобрена координацията между здравните заведения и екипите на " Спешна помощ ", е разработена и специална програма, която ще даде възможност в реално време да се следят свободните легла в ковидотделенията. Достъп до данните ще имат болниците, " Спешна помощ, РЗИ и ОКЩ.

Областният управител уточни още, че екипите в " Спешна помощ " на територията на областта са 21, от които седем действат в община Пловдив, а другите 14 - в областта. Отделно от това има и три транспортни екипа.
Към днешна дата свободните легла са 92, свободните стаи за неустановен коронавирус са 19, а свободните интензивни легла - 17. Общо в отделенията са хоспитализирани 396 пациенти, от тях с потвърдена диагноза са 300, а на интензивно лечение са осем.

През последното денонощие са приети в болница четирима.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14295  COVID-19 възпламени отделение след посещаване на Румен Радев COVID-19 възпламени отделение след посещаване на Румен Радев  Общопрактикуващ доктор оказва помощ на сътрудниците си в болничното заведение в Попово Общопрактикуващ доктор оказва помощ на сътрудниците си в болничното заведение в Попово  Проф. доктор Богов: В София има задоволително лечебни заведения, само че не всички са се отзовали да разкрият спомагателни кревати Проф. доктор Богов: В София има задоволително лечебни заведения, само че не всички са се отзовали да разкрият спомагателни кревати
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР