През 2018 г. ГРУ се превърна в най-популярната руска абревиатура,

...
През 2018 г. ГРУ се превърна в най-популярната руска абревиатура,
Коментари Харесай

Досие: Кои са руските шпиони от ГРУ и с какво се занимават

През 2018 г. ГРУ се превърна в най-популярната руска абревиатура, както вътре в самата страна, така и зад граница. Станалото скандално известно съкращение се разшифрова като Главно разузнавателно управление. Именно сътрудниците на ГРУ бяха обвинени в опит за взлом на сървърите на Демократическата партия на САЩ и опит да повлияят върху резултатите на изборите за US президент, пише " Монитор ".

Разузнавателното управление бе обвинено още за атаките срещу антидопинговата агенция и Международния арбитражен съд; в опит за взлом на Организацията за забрана на химическото оръжие в Нидерландия. И не на последно място британската страна вмени на ГРУ и вината за отравянето на бившия руски разузнават Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с веществото „ Новичок “. Сочените от Лондон за извършители на престъплението двама мъже, подвизаващи се с имената Александър Петров и Руслан Боширов, се оказаха сътрудниците на ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига. По повод вдигналия се шум около разузнавателното управление, специализирано издание повдига завесата около дейността на тази служба.

Какво е това ГРУ и какви задачи изпълнява? На официалния сайт на управлението обтекаемо е указано, че основната задача на служителите му е „ да осигуряват информационната осведоменост на ръководството на страната, да създават условия за успешната реализация на политиката на Русия в сферата на отбраната и безопасността “.

По закон, това е управление, което се подчинява на Министерството на отбраната /МО/, но то формално не съществува, констатира Туровский. През 2010 г., след реформата в руската армия, военното разузнаване получава наименованието Главно управление на Генералния щаб на МО. Въпреки преобразованието обаче, в обществото и в пресата служителите на управлението продължават да бъдат наричани „ сътрудници на ГРУ “. Освен това проведената реформа обиди доста ветерани от разузнаването. „ Отнеха ни не само една буква от абревиатурата, но „ под ножа “ попаднаха и най-добрите бригади от специалните подразделения на ГРУ “, споделят негови ексслужители. Между другото, по онова време министър на отбраната е Анатолий Сердюков, който през ноември 2012 г. бе освободен от високия пост по подозрения за корупция. Две години по-късно проверката по отношение на Сердюков бе прекратена, тъй като той попадна под амнистия, обявена в страната по случай 20-годишнината от Конституцията.

Как се избират сътрудниците на управлението и къде се подготвят? Офицерите от ГРУ преминават обучението си в московската военна академия на МО, като учебното заведение е повече известно като „ Консерваторията “, отбелязва пресата. Служителите преминават подготовка още в Череповецкото висше военно училище по радиоелектроника, където учат предимно специалисти по кибербезопасност. Както и във Военно-космическата академия „ Можайск “. Именно неин възпитаник е сътрудникът на ГРУ Алексей Моренец, когото обвиняват за хакерската атака в Нидерландия.

Новите студенти за споменатите висши учебни заведения се подбират от преподавателите, които за целта обикалят военните поделения в цялата страна. Там те проверяват личните дела на войниците и, ако някой им се стори подходящ, го канят в Москва. В столицата се провеждат т.нар. изпитания, които продължават три седмици. В рамките на изпитанията кандидатите преминават редица тестове за знание на чужди езици, за внимание, съобразителност, издръжливост и т.н. Издържалите подбора, се обучават в продължение на три години, като акцент се поставя върху чуждите езици, управлението на специална техника, шифроване и дешифроване, агентурна работа и др.

Бъдещите сътрудници на ГРУ се готвят по три направления. В първия факултет учат т.нар. нелегални разузнавачи /работят под чужди имена в чужбина/ и офицерите за работа в чужбина под дипломатическо прикритие /наричани още „ костюмари “/. Завършвайки Военната академия, те започват работа като секретари на посланици, съветници в дипломатическите мисии или представители на руски компании зад граница. Те се занимават предимно с вербуване. Във втория факултет подготвят военни аташета. Негов дипломант е Едуард Шишмаков, когото властите на Черна гора обвиняват в опит за преврат през 2016 г., припомнят агенциите. В третия факултет са разпределени офицерите, които водят спецоперации в чужди държави. През последните години западните спецслужби обвиняват ГРУ още за провеждането на „ информационна война “ и „ на хакерски атаки “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР