„Предизборната кампания е изключително вяла и в нея няма дебат

...
„Предизборната кампания е изключително вяла и в нея няма дебат
Коментари Харесай

Възраждане: Защо „Магнитски“ важи за Божков, а не важи за Пеевски?

Предизборната кампания е изключително вяла и в нея няма дебат по важните за страната ни въпроси “, каза Костадин Костадинов, кандидат за президент на политическа партия Възраждане, при гостуването си в предаването „ Това е България “ по радио «Фокус».

« Според мен кандидатите за президенти и кандидатите за народни представители не са се изплашили от вируса, а отсъствието им от дебат показва само едно. Те всички са част от това голямо общо евроатлантическо статукво, което мълчи. И между другото не само по темата за ковид-19. Мълчи се и по много други въпроси.

Мълчи се по темата за еврото – трябва ли България да влезе в еврозоната и да унищожи лева, или не трябва? Мълчи се по темата за чуждата намеса във вътрешните ни работи. Само в рамките на няколко месеца имаме няколко случая на намеса във вътрешните работи на България от страна на САЩ.

Първата беше с казуса „ Магнитски “, където бяха наложени санкции на определени физически лица в България, което обаче след това беше някак превратно тълкувано вътре в нашата държава, защото българското правителство наложи много сериозни санкции върху някои от тези хора, а върху други няма такива.

Давам веднага пример: Партията „ Българско лято “, която беше свързана с Васил Божков, беше спряна от участие на изборите, защото не ѝ беше разрешено да си отвори банкова сметка, тъй като според санкциите по закона „ Магнитски “ не може да се отварят банкови сметки на юридически и физически лица, които са в този списък. Съответно партията не можа да участва на избори.

Един от другите обаче субекти, които бяха по същия начин абсолютно огледално санкционирани, Делян Пеевски, в момента е водач на две листи на ДПС.

И ето тук виждаме различното тълкуване: за Васил Божков санкцията е тълкувана по един начин и има ролята на „ спирачка “ за участието му на изборите през ноември, докато за Делян Пеевски няма пречка. Това показа, че „ Магнитски “ важи за Божков, но не важи за Пеевски. Защо?

Аз искам да задам следния въпрос, защото никой не го задава в кампанията – какво ще стане, когато Пеевски стане депутат (защото той ще стане)? Означава ли това, че санкциите ще се прехвърлят автоматично върху колективния орган, на който стане член, а именно Народното събрание (НС)? Означава ли това, че санкциите ще се прехвърлят и колективно, тъй като законодателната власт олицетворявана от НС, тази която гласува бюджета на страната? Означава ли това, че санкциите ще се прехвърлят колективно върху БНБ, върху Държавния бюджет и върху всички нас, които живеем на територията на България? Много интересен въпрос. И виждаме, че тук има брутален двоен стандарт, което е абсолютно недопустимо. Този двоен стандарт показва, че България не е зависима само от Вашингтон, но и от Анкара “, коментира санкциите „ Магнитски “ д-р Костадинов от Възраждане.
`Възраждане:

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР