От вече над две години оръжейният търговец Емилиян Гебрев се

...
От вече над две години оръжейният търговец Емилиян Гебрев се
Коментари Харесай

Гебрев прилапва „Дунарит“ с пари, дирите на които водят към Москва и ФСБ

От вече над две години оръжейният търговец Емилиян Гебрев се опитва да се впише като собственик на военния завод " Дунарит ", струващ близо 300 млн. лева, като прилага поредица от схеми, измислени от банкера-беглец Цветан Василев, в чиято полза работи.

Дотук обаче единствената сума, броил за него, е абсурдно ниска - 12,4 млн. лева, което прави едва 4% от пазарната стойност на „ Дунарит “. При това тя е дадена на друг ортак на Василев – Иван Езерски, а не на фалираната КТБ, финансирала с около 200 млн. лева заеми икономическата група на „ Дунарит “. Парите, броени от Гебрев, про форма са дошли от теглен от него банков кредит. Той обаче, буквално за седмици, е покрит почти напълно от полска сметка. Тя е с неясен за нашите разследващи произход, но има съмнения, че парите в нея са от партньорство в страната на ЕМКО със свързаната с РСК МиГ фирма полска фирма със
смесена собственост „ Полит-електроник “, показва разследване на Агенция „ Монитор “.

Руска диря и сянката на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ) наднича от парите, които ортакът на Цветан Василев – Емилиян Гебрев е платил, за да сложи ръка върху „ Дунарит “. В същото време, за да отвлекат вниманието от опитите на тандема Василев-Гебрев да прилапа военния завод с пари с кремълски произход, медиите, финансирани от банкера-беглец и ортаците му обвиняеми бизнесмени у нас, се опитват да пришият несъществуващи апетити към " Дунарит " и абсолютно фиктивни руски връзки на депутата и издател на " Телеграф медиа " Делян Пеевски, отбелязва още " Монитор ", който публикува вече и обзор по темата, озаглавен Само факти: Мустаката връзка със случая " Гебрев ". Сагата с опитите на тандема Василев-Гебрев да прилапа „ Дунарит “ стартира през 2016 г. В началото на въпросната година друго лице, считано за част от обкръжението на банкера-беглец – Иван Езерски, става собственик на фирмата „ ТМН “ ЕООД, през която веднага влиза като съдружник в „ Кемира “ - дружеството-майка на „ Дунарит “ и придобива мажоритарен дял в собствеността на фирмата чрез увеличение на капитала й. Тази сделка е обжалвана от КТБ, а предната година върху цялата „ Кемира “ са наложени запори по искане на КПКОНПИ и НАП. Затова ТМН не успява да се впише като собственик на дружеството-майка на „ Дунарит “.

По тази причина е приложена нова схема. На 7 юли 2016 г. „ Кемира “ продава на ТМН мажоритарния пакет от „ Дунарит “ - общо 7 960 426 акции. Месец по-късно – на 17 август, Езерски от своя страна продава акциите на ЕМКО ЕООД срещу абсурдно занижената стойност от 12,4 млн. лева. Същият ден миноритарният собственик на „ Дунарит “ - подставеното лице на Василев – Асен Бабански, продава пак на Емилиян Гебрев през ЕМКО остатъчният дял от акциите на военния завод в размер на 38 574 акции. Миноритарният пакет е и единственият дял, който Гебрев може легално да държи. Причината е, че върху мажоритарния пакет на „ Дунарит “ има запор, наложен през „ Кемира “ по искане на няколко държавни институции. Така, въпреки че участниците в схемата избързват и вписват ЕМКО като собственик на въпросните близо 8 млн. акции от „ Дунарит “ в акционерната книга на дружеството, тази промяна не е вписана в Търговския регистър и до ден днешен, защото противоречи на законите на страната.

Схемата, по която Гебрев е платил въпросните 12,4 млн. лева на Езерски, е не по-малко любопитна. Според документите по сделката, про форма собственикът на ЕМКО е теглил кредит от българска банка на стойност 22 млн. евро. Заемът е одобрен специално за продажбата на „ Дунарит “, но ортакът на Цветан Василев така и не тегли пълния му размер.

Превежда парите на Езерски на два транша

На 2 септември 2016 г. ТМН получава 12,5 млн. лева от ЕМКО, а на 27 септември още 350 000 лева. До октомври от самата сметка, в която са парите по заема, са усвоени 17,280 млн. евро, по-голямата част от които обаче са върнати от Гебрев през ноември. Тогава ЕМКО възстановява на банката 12,280 млн. евро (двойно на даденото за акциите на „ Дунарит “). Възстановената от него сума идва от полска сметка, чийто произход е неясен. Именно затова разследващите подозират, че е възможно да става въпрос за пране на пари.
Любопитното е, че именно по времето, когато парите са възстановени, приключва договор в Полша, по който

ЕМКО е контрагент заедно с фирма,

официален представител в страната руския концерн РСК МиГ - „ Полит-електроник “.

Договорът е сключен през 2014 г. и е за доставката на полското министерство на отбраната на 17 000 изработени в България ракетни неуправляеми снаряди с бойна глава S-5 по съветски модел от 1955 г. Стойността му е 114 млн. полски злоти – около 55 млн. лева (26,6 млн. евро), а сключването му предизвиква истинско цунами в полския политически живот. Причините са няколко. Според полски медии въпросните снаряди са архаично въоръжение, ползвано най-вече от бунтовниците в Либия и Сирия и африканските държави.

Втората е, че самата „ Полит-електроник “ има скандална слава в Полша. Именно това е фирмата, отговорна за ремота на правителствения ТУ-154, който се разби на 10 май 2010 г. край Смоленск. При катастрофата загинаха всички над 90 души на борда, сред които и президентът на страната Лех Качински. И не на последно място – през 2013 г., година преди контракта, в своя отговор до депутат от полския парламент зам.-държавният секретар в Министерството на националната отбрана на Полша Валдемар Скшипчак обявява, че „ Полит-електроник “ “е станала официален член на Руската самолетостроителна корпорация – РСК МиГ и по тази причина елиминирането на фирмата като посредник в друга сделка – за сертифицирани ремонти на двигателите RD-33 на полските МиГ 29 не е възможно “.

Сключването на договора за S-5 пък става причина за питане на депутати от горната камара на парламента на страната до Министерството на националната отбрана, а на 9 май 2014 г. публично достояние става и писмо от депутата от Сейма (долната камара на парламента) Дариуш Селига до военния министър Томаш Шемоняк. Писмото, публикувано в синдикалния бюлетин на военните заводи МЕСКО, гласи: „ Обръщам се към Вас с любезната молба да поемете личен и особен надзор върху въпроса с тръжната процедура за покупката на ракети за полската армия......Безпокои ме фактът, че

в управлението на Полит-електроник вероятно участват бивши офицери от ФСБ

на Руската Федерация. Затова ви моля, г-н министър, да погледнете от близо тази сделка, тъй като би било странно оборудване на полската армия да го доставят руски агенти “. В крайна сметка обаче договорът е сключен. Посочената причина е, че консорциумът между „ Полит-електроник “ и ЕМКО е единственият, подал оферта за доставката на военната продукция.

Гебрев се почувствал зле след вечеря с полски партньори
На пресконференция в понеделник след срещата в МС на премиера, главния прокурор, МВР шефа, главсека на вътрешното министерство и председателя на ДАНС с посланика на Великобритания Ема Хопкинс, обвинител №1 Сотир Цацаров обяви, че в кръвта и урината на Гебрев не са открити следи от новичок и няма данни той да е бил отровен като Скрипал. Именно тази версия се опитват да лансират в момента медиите, финансирани от Цветан Василев и ортаците му Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, за да отвлекат вниманието от опитите на банкера-беглец и Гебрев да откраднат " Дунарит ".

Цацаров обяви също, че Гебрев се е почувствал зле на 28 април 2015 г., именно след среща със свои партньори от Полша в хотел „ Кемпински Зографски “. Към онзи момент точно се е развивала сделката на Гебрев и Полит-електроник в Полша, но самият оръжеен бос още не е бил включен в схемата за кражбата на " Дунарит ". За сметка на това хоспитализацията на Гебрев е съвпаднала по време и с друга сделка - доставка на оръжия за Украйна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР