Американската армия вече разполага с внушителна гама от оръжия. През

...
Американската армия вече разполага с внушителна гама от оръжия. През
Коментари Харесай

Това са следващите супер оръжия на американската армия

Американската армия вече разполага с внушителна гама от оръжия. През последното десетилетие Пентагона се подготвя за потенциални конфликти с високотехнологични руски и китайски военни технологии, предава " Дарик ".

Част от тази подготовка включва и разработването на множество нови бойни системи, вариращи от танкове до ракети. Ето част от тях:

Базука с лазерно насочвани снаряди

Новата базука M3 Carl Gustaf ще се произвежда от американската военна корпорация Raytheon, която ще разработи за нея и боеприпаси с лазерно насочване, способни да пробиват бункери , бронирани превозни средства на разстояние до 2000 метра.

Дистанционно управляем бронетранспортьор

Някога роботите бяха неща от научната фантастика. Но фактът, че армията на САЩ има програма, наречена „ Бойно превозно средство с възможност за работа с хора “, свидетелства за възхода на машината. Армията вече разполага с тестово превозно средство, което представлява въоръжен, дистанционно управляван M113 бронетранспортьор . Разработват се и други бойни машини с възможност за дистанционно управление.

Анти-дрон бъги с лазерно оръжие

Това бъги е специализирана версия на Polaris MRZR, към която е добавена лазерна оръжейна система . Основната му цел е борбата с вражески дронове. Машината е много бърза и маневрена, а лазерът има ефективност от 5 км.

Мобилното бъги не само ще намали изключително много разходите за противодействие на вражески дронове, но и ще осигури много по-добри възможности за патрулиране около базите на САЩ и гарантирането на тяхната сигурност.

Безпилотни самолети

MQ-25 Stingray ще бъдат базирани на американските самолетоносачи, като ще могат да нанасят удари с ракети и бомби в радиус от 1 300 километра. Основната им цел обаче ще е да носят гориво и да презареждат американските самолети във въздуха. Това е надеждна, високотехнологична, но евтина платформа, която да може да се използва за удари срещу по-нискотехнологични противници в конфликти с по-малък интензитет.

Електромагнитно релсово оръдие

Това оръжие използва електромагнитни релси, ускоряващи снарядите до скорост от 7 200км в час. Далекобойността на оръдието е 200 км.

„ Умна “ ядрена бомба

До този момент са похарчени над 10 милиарда долара за този проект, а през 2018-та бяха проведени и финалните тестове на новата бомба. B61-12 е уникална с това, че ще може да избухва с малка или с голяма мощност - според въведения избор. Тестовете показаха, че тя е много точна и прецизна при поразяване на целите. Тя може да пробива бетонни укрепления , да избухва в дълбоки бункери или силози, но може да избухва и високо над повърхността.

Очаква се новата ядрена бомба да влезе на въоръжение в САЩ през 2020 година.

Безшумни ядрени подводници

Строителството на новите подводници от клас „ Колубия “ е планирано за 2021 г., а първите от тях се очаква да влязат в експлоатация през 2031 година.Те ще могат могат да бъдат използвани за период от 42 години, като през това време няма да имат нужда от презареждане. Най-голямото им предимство ще е тяхната безшумност , благодарение на нова система за електрическо задвижване, което ще се захранва от ядрения реактор. Това прави подводницата по-трудна за откриване от сонарите на противника, както и по-лесна за поддръжка.

Строителството е планирано за 2021 г., а подводницата се очаква да влезе в експлоатация през 2031 година .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР