1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска Архиепископия ще бъде отбелязано

...
1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска Архиепископия ще бъде отбелязано
Коментари Харесай

Светият синод ще отбележи 1000-годишнината на Охридската архиепископия в неделя

1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска Архиепископия ще бъде маркирано с тържествена литургия в неделя - 10 юни от 9.30 часа в храм-паметника " Св. Александър Невски ", заяви Светият синод.

В средата на май Светият синод не утвърди покана от Македония негови представители, в това число патриарх Неофит, да вземат участие в тържествата във връзка 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия, които се състояха в града на 27 май. Официалната позиция беше, че решението е било взето след " извършени обстойни разисквания и гласоподаване ".

Създадената през 1018 година църковна конструкция е правоприемник на намалената по това време в сан Българска патриаршия, чието седалище по това време е бил Охрид.

В ново време - доникъде на 20 в. тя е част от Сръбската православна черква, само че афишира автокефалност през 1967 година До през днешния ден обаче не е приета от нито една от православните църкви.

В края на предходната година Македонската православна черква изрази подготвеност да признае Българската православна черква (БПЦ) за черква - майка и получи единодушието й, а БПЦ реши да организира съвещания по тематиката с другите православни църкви - гръцката, сръбската и съветската, само че не срещна поддръжка. Междувременно Вселенската патриаршия стартира да договаря за признание на автокефалността на Македонската православна черква под името Охридска архиепископия, съгласно изявления в гръцки и македонски издания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР