100 000 румънци протестираха в Букурещ срещу корумпираното правителство и

...
100 000 румънци протестираха в Букурещ срещу корумпираното правителство и
Коментари Харесай

Румъния: Стига произвол, демокрацията изглежда другояче

100 000 румънци стачкуваха в Букурещ против корумпираното държавно управление и за без значение правораздаване. Полицията употребява брутално принуждение против стачкуващите. Десетки хора бяха ранени, написа Роберт Шварц в коментар за Deutsche Welle .
Никога до момента неуспехът на едно държавно управление не е бил толкоз категоричен. С безчет служители на реда и жандармеристи властниците в Букурещ желаеха да покажат на целия свят кой дърпа юздите в тази страна. 100 000 румънци от страната и чужбина бяха пристигнали на площад " Виктория ", с цел да показват против корупцията и беззаконието, за една функционираща правова страна и без значение правораздаване.
Много от тези румънци бяха пристигнали от цяла Европа, с цел да упорстват за тези полезности в довчерашната си татковина, които са опознали в приемните им страни. Това беше зов за народна власт и нормалност в една страна, застрашена да се задуши в мъртвата хватка на клептократите и ширещата се шуробаджанащина. Тази демонсрация беше първа по рода си в Европа: десетки хиляди жители на една страна, които живеят и работят в чужбина, пристигнаха в отпуска в родината си, с цел да покажат дружно със семействат, приятелите и познатите си, че не са не запомнили своята татковина. Местните румънци и пристигналите от чужбина желаеха дружно да призоват: " Спрете пропадането на Румъния! "

Отговорът на държавното управление беше жесток. Заради обособени групи хулигани, смесили се с мирните стачкуващи, с цел да предизвикат, полицията безсистемно употребява сълзотворен газ, водни струи и палки. Насилие против фамилии с деца, против възрастни хори, против публицисти. Срещу елементарните хора, които не желаеха да се разделят с вярата в миналото да живеят в една функционираща народна власт. У дома. А не някъде в чужбина, където работят или следват. И където живеят, тъй като нямат никаква вероятност в предходната си татковина.
В Букурещ оживяха спомените от Тянанмън и Таксим. И спомените за " миньорите " в Букурещ през юни 1990 година. След рухването на диктатора Чаушеску посткомунистическите функционери извикаха хиляди миньори в столицата, с цел да затвърдят своята нова, остаряла власт. " Миньорите " имаха задача да затворят вечно устата на всички политически демократични съперници и най-много опозиционни политици, студенти и интелектуалци. И тогава съумяха да го сторят с изключителна грубост. Днес същата задача имаха служителите на реда и жандармеристите, които използваха изключителна грубост против мирните стачкуващи. Нещо немислимо за една народна власт.
И това не беше акция против леви или десни екстремисти, каквито познаваме по разнообразни мотиви от цяла Европа. Това беше намерено обяваване на война против личния народ. Отговорност за това носи безспорно държавното управление.
Отговорност носи и могъщият началник на социалдемократите - Ливиу Драгня. Той не може да бъде министър председател, защото е наказан за изборни операции. Но като ръководител на Народното събрание управлява всяка крачка на своето държавно управление. Много от министрите и висшите държавни служители, както и виновната вътрешна министърка, произлизат от района, в който Драгня управляваше като " локален барон ". Тези хора са се врекли във безконечна честност на своя " преподавател ". И под булото на парламентарната народна власт, малко по малко те поеха контрола върху правораздаването и държавните институции.
Сега на всичко това би трябвало да се постави край! Демокрацията наподобява иначе! Трябва да бъде комплициран намордник на Драгня и на неговата камарила! И виновните за бруталното принуждение на този незабравим 10 август би трябвало да бъдат изправени пред съда! Либералният президент Клаус Йоханис разполага с всички конституционни принадлежности, с цел да освободи своята страна от лапите на клептократите. Той има и поддръжката на множеството румънци в страната и в чужбина. Това потвърдиха още един път по величествен метод над 100 000 хиляди стачкуващи в Букурещ и в другите огромни румънски градове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР